Wat zou het mooi zijn als …

Door Marcel de Dood in de rubriek Scheidsrechtersbal

Ik fluit een fijne wedstrijd. Twee goede Onder 17-teams, een gelijk opgaande wedstrijd. Spelers, coaches en assistenten accepteren het als ik een beslissing uitleg. Er zit een lekker tempo in de wedstrijd. De stand is 1-2. De spits breekt door aan de zijkant van het strafschopgebied en verdwaalt bij de achterlijn. De keeper komt uit, glijdt en heeft de bal niet. De spits valt. Ik geef een penalty.

Aan de reacties merk ik dat het geen terechte beslissing is. Ik stond er ook ver af. Heeft de keeper de speler wel geraakt? Ik kan het niet met zekerheid zeggen. Toch blijf ik bij mijn beslissing. Het kan 1-3 worden. En weer complimenten voor het Nieuwerkerk-team. Ze accepteren de beslissing. De keeper pakt de penalty en de wedstrijd gaat weer door.

Tekst loopt door na de afbeelding

29572711_10215499083886258_2088282773131333967_n

Na de wedstrijd loop ik tussen de spelers van het veld. Ploeggenoten spreken met de spits over zijn schwalbe. Ik spreek een Nieuwerkerk-speler. “Nee, echt even, daar kun je natuurlijk geen penalty voor geven.” Ik ben als de spits die had moeten overspelen in plaats van naast schieten. Als de verdediger die de bal weg had moeten knallen in plaats van verkeerd opbouwen. Als de coach die niet had moeten wisselen bij een corner. Iedereen maakt fouten, die van de scheidsrechter worden het meest besproken.

In de catacomben kom in de gedouchte keeper tegen. “Stomme penalty hè. Ik deed het om jou te laten shinen.” Een grote grijns. Wat zou het mooi zijn als we iedere week zo met foute beslissingen om kunnen gaan!