Kennismaking met de VCP’s

Door Ton Verkaik

De kans is groot dat de afkorting VCP je niet direct iets zegt. . Toch hebben we ze bij VV Nieuwerkerk, twee zelfs. Om de bekendheid van de rol van VCP te vergroten hierbij een kennismaking met Paul de Willigen en Anita van Dorp. Beide zijn beschikbaar als Vertrouwens Contact Persoon, een rol die goed past in deze tijd van veel discussie over #Metoo.

We spreken elkaar in de Businessruimte van het nieuwe gebouw. Hoewel ze beide de VCP-rol invullen hebben Anita en Paul elkaar nog niet eerder gezien of gesproken. Paul heeft als voorbereiding voor Anita een aantal documenten meegenomen die betrekking hebben op de rol van VCP. Bij de jeugd is hij waarschijnlijk meer bekend van zijn rol als mental coach voor spelers van de jeugdselectieteams. Bij VV Nieuwerkerk is hij voor spelers die daar behoefte aan hebben een vertrouwenspersoon om mee te praten en die, indien gewenst, adviezen kan geven.

Tekst loopt door na de foto van Anita van Dorp en Paul de Willigen

_V180289.jpg

In 2017 besloot het bestuur om de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht te stellen voor haar vrijwilligers die direct werken met jeugdspelers. Hierbij volgen we de richtlijnen van het NOC/NSF, die aanraden om een VCP aan te stellen. Een VCP is een Vertrouwens Contact Persoon, waar (jeugd)leden in vertrouwen bij aan kunnen kloppen als ze zich in een situatie van seksuele intimidatie bevinden of bevonden hebben.

Het was verrassend dat jeugdvoorzitter Hein de Jong voor die rol aanklopte bij Paul, die op dat verzoek positief reageerde. “Nadat ik die rol aanvaardde, heb ik me verdiept in de achtergronden”, vertelt Paul. “Volgens onderzoek zou 12% van de jeugdspelers te maken hebben gehad met seksuele intimidatie, dat is bijna 1 op de 8! En het zou zowel gaan om meisjes als om jongens. Hoewel het bij ons rustig lijkt, weet je natuurlijk nooit wat zich onder het oppervlak afspeelt”.

Het is natuurlijk logisch om zowel een mannelijke als vrouwelijke VCP binnen de vereniging te hebben. Vandaar dat Anita van Dorp, lid van de Normen en Waarden commissie, door voorzitter Hans Jeroense benaderd werd. Anita heeft een lang verleden bij VV Nieuwerkerk als enthousiaste voetbalmoeder. Ze heeft bij zowel jongens- als meisjesteams goede voorbeelden gezien van hoe leiders, trainers en ouders met elkaar afspraken maken over de benadering van de kinderen. De rol van VCP spreekt haar aan. “Op mijn werk op het gemeentehuis ben ik ook geregeld een “luisterend oor” voor collega’s of klanten. Het is prettig dat Paul en ik beide de VCP rol invullen, dan kunnen we elkaar daarin ondersteunen”.

Op mijn vraag hoe ze zichzelf beschermen tegen de emoties die dit soort zaken met zich mee kunnen brengen antwoordt Anita: “Voeten vegen bij binnenkomen, voeten vegen bij weggaan. Dat is een gezegde wat ik te horen kreeg bij mijn rol als gastvrouw in het Hospice, en daar zit wel wat in”.

Paul geeft aan dat, mocht zich een situatie voordoen, in overleg met de betrokkene goed gekeken moet worden welke instanties kunnen helpen. “Als VCP heb je verder geen bevoegdheden, we zijn alleen vertrouwens- en tussenpersoon”.

Tot slot geven beide aan dat de #Metoo discussie nogal wat losmaakt, en dat kan tot gevolg hebben dat er ook bij VV Nieuwerkerk zaken aan het oppervlak komen. Mocht dat zo zijn dan zijn er in ieder geval VCP’s beschikbaar! U vindt hun contactgegevens op de site van VV Nieuwerkerk, onder “Vereniging” en dan “Normen en Waarden”.

Ton Verkaik

Voorzitter Normen en Waarden commissie

Gebruik de stijl ‘Normaal’ voor de broodtekst: Arial 10 pt,/regelafstand 1,15. Alineawit kan gegeven worden door een extra return.