“Ik hoor bij de 30% die het wel redt”

In de rubriek Blessuretijd door Marcel de Dood

Hij heeft de knoop doorgehakt en dat voelt goed. Na een rotseizoen met degradatie van het tweede elftal zonder het vertrouwen in Nieuwerkerk 1 te spelen als de concurrent op de positie geblesseerd of geschorst is, besluit Rick Kramer Nieuwerkerk te verruilen voor cvv Zwervers. Een moeilijk besluit, want hij hoort bij de club. Vanaf de F-pupillen tot de A-selectie, zoals de club het graag ziet. Rick is als trainer en speler bijna dagelijks op Dorrestein. Nieuwerkerk is zijn thuis. “Ik wil spelen op een niveau dat bij me past, liefst in een eerste elftal. Meer Nieuwerkerkers vertrokken, ik gooide een balletje op bij Zwervers en toen waren we er snel uit.” Nu de kogel door de kerk is, valt er een last van zijn schouders. Hij besluit niet op vakantie te gaan en in de zomermaanden vol door te trainen om superfit bij Zwervers te starten. “Een nieuwe start, wie weet waar het toe leidt.”

Tekst loopt door na de afbeelding

Blessuretijd Rick Kramer 1

In juni is het Adriaan de Jong-toernooi, wedstrijden op halve velden bij Nieuwerkerk met voetballers op recreatief niveau. Rick doet mee met zijn vrienden van ‘het tiende’. “Ik weet niet waarom het toen gebeurde, je bent mogelijk toch onvoorzichtiger. Een biertje , minder concentratie in de wedstrijd misschien. Na een pass verwachtte ik niet dat ik nog een schouderduw kreeg.” Hij voelt iets in zijn linkerknie, geen knak, wel veel pijn. Hij weet meteen dat het voetballen voor die dag voorbij is. Met een ingetapete knie zit hij de rest van het toernooi uit. De biertjes smaken minder goed dan anders.

Ik weet niet waarom het toen gebeurde, je bent mogelijk toch onvoorzichtiger.

Tegen beter weten in hoopt Rick dat de pijn zondag weg is. Op maandag is het nog erger. Hij werkt die dag niet bij F4E, waar hij trainingen geeft en marketingwerk doet. De huisarts vermoedt een probleem met de voorste kruisband, Kevin Neleman van Van Streun Fysiotherapie en de orthopeed in het IJsselland trekken dezelfde conclusie. Als het vocht uit de knie weg is, neemt een MRI-scan de laatste twijfels weg. De voorste kruisband is afgescheurd en de binnenband is ernstig verrekt. De plannen voor de nabije toekomst veranderen. Geen nieuwe start bij Zwervers, maar een jaar lang revalideren. “Zowel Nieuwerkerk als Zwervers hebben heel goed gereageerd. Ik mag bij Nieuwerkerk aan mijn herstel werken en bij Zwervers word ik bij veel teamactiviteiten betrokken. Dat voelt goed, ondanks het rotgevoel dat overheerst.”

Tekst loopt door na de afbeelding

Blessuretijd Rick Kramer 2

Op 2 oktober werd Rick geopereerd, hij vierde zijn 22e verjaardag op 12 oktober liggend. “Ik las bij mijn fysiotherapeut dat 70% van de sporters met mijn blessure niet op hetzelfde niveau terugkomt. Ik hoor bij de 30% die dat wel redt.” Rick heeft 9 tot 12 maanden intensieve revalidatie voor de boeg. “Ik ben nu al zeven kilo aangekomen en verloor veel kracht. Met 3 keer trainen in de week, een wedstrijd spelen, sportschoolbezoek en training geven bij F4E verbrandde ik 15000 calorieën in de week. Die komen er nu allemaal aan.”

Bij Zwervers ja. Het voelde goed aan.

Rick verwacht één seizoen over te slaan en daarna weer te voetballen. “Bij Zwervers ja. Het voelde goed aan. Ons Zaterdag 1 is ook interessant, maar nog niet op het niveau waar ik wil spelen.” We zullen Rick ook veel zien bij Nieuwerkerk. Met veel plezier is hij assistent van trainers Thijs Stijne en Maurice van Buren van JO17-1. “Geweldige trainers. Maurice kende ik al van het 2e elftal waar hij de assistent was. Achter alles wat we doen zit een idee, je ziet het team groeien.”

Kevin Neleman – Kruisband

Het kniegewricht bestaat uit het onderste deel van het bovenbeen, het bovenste deel van je scheenbeen en de knieschijf. De kniebanden zorgen ervoor dat de delen van de knie met elkaar verbonden zijn. Daarnaast geven ze de knie, samen met het kniekapsel en spieren, stevigheid en stabiliteit. De knie heeft vier kniebanden. De binnenste en de buitenste knieband voorkomen dat de knie opzij kan buigen. De voorste en achterste kruisband liggen midden in het gewricht en zorgen dat he bovenbeen en scheenbeen niet ten opzichte van elkaar kunnen verschuiven of teveel draaien. Van alle beschadigingen aan kruisbanden komt een beschadiging van de voorste kruisband het meeste voor. Het kan gebeuren als je bijvoorbeeld na een sprong weer neerkomt en je been naar buiten draait of je knie overstrekt hebt. De kruisband kan opgerekt, ingescheurd of afgescheurd zijn.

Bij een inscheuring  wordt bij jonge mensen, intensieve sporters of mensen met lichamelijk inspannend werk in de meeste gevallen voor een operatie gekozen. Er zijn verschillende herstel opties met kunstmateriaal of van een eigen pees (meestal de hamstringpees).

Na de operatie moet Rick eerst rustig aan doen en vervolgens minimaal belasten met krukken. Daarna kan hij langzaam opbouwen met loop- en stabiliteitsoefeningen tot hij weer goed kan bewegen. Daarna volgt een sportspecifieke fase, waarin coördinatie, wendbaarheid en snelheid getraind worden. In de fase vóór de operatie kan hij voorzichtig ook aan de kracht en stabiliteit in zijn linkerbeen werken. Een goede stabiliteit en sterke spieren verkleinen de kans dat de kruisband scheurt. Het is voor iedere sporter goed om ter preventie die oefeningen te doen. Het zou ook deel van de warming-up moeten zijn.