‘Feyenoord is dé club van Rotterdam’

Door Paul van Leeuwen in de rubriek De kijk van Paul van Leeuwen op …..

En opnieuw presteert de KNVB het! Nu met het aanstellen van een bondscoach die op breed front irritaties op te wekken. Hoofddeksels af voor Rotterdamse clubs. En hoe het eerste elftal meer gifbekers verzamelde dan een prijzenkast kan herbergen en daarna weer vriend en vijand verbaasde door eerst de koploper in eigen huis van een kampioensfeestje af te houden en daarna de twee resterende duels niet meer te verliezen.

de kijk van Paul

KNVB was op zoek naar een bondscoach

En ja hoor, er was weer eens flink rumoer in de KNVB-tent. Er was nog net geen volksraadpleging georganiseerd wie moest worden aangesteld, maar  daarna werd er net zo makkelijk weer afstand genomen van de profielschets, die nota bene tot stand kwam na gesprekken met Louis van Gaal, de grote clubs en enkele voorname selectiespelers. Toegegeven, de spoeling was dun, maar toch……Het eindresultaat na de diverse schofferingen verdient niet de schoonheidsprijs. Het vervelende is dat straks niemand de bond nog serieus neemt of mogelijk is dit nu al gaande. En dan komt men uiteindelijk toch uit bij Dick Advocaat, de coach die net zo makkelijk tegen iets ja zegt, als opstapt. We gaan met hem verder met de kwalificatie voor de WK nu hij zijn zaakjes in Turkije heeft afgesloten  Althans, laten we dit hopen, want er volgt nog een lange zomer en wie weet raakt er weer een (top)club in paniek en staat ene D.A. op de shortlist. Je moet er niet aan denken als ook dat nog serieus wordt.

Hoofdeksels af voor Rotterdamse clubs

Petje af voor de club uit West, want dat de Spartanen zich in de laatste wedstrijd alsnog veilig hebben gespeeld, was best wel een  prestatie. Sparta deed in de winterstop een paar paniekaankopen en zag dat het daarna  voor geen meter meer liep. Het zag er wekenlang donker uit op het Kasteel voor de in dit seizoen derde club van Rotterdam. Maar eind goed, al goed, zullen we maar zeggen. Vervolgens gaat mijn eerste hoge hoed natuurlijk af voor Feyenoord, want het kampioenschap met de glans van koploper zijn vanaf de eerste dag was wel een huzarenstukje en dat werd terecht massaal gevierd met de supporters. Een ongekende explosie van vreugde, tranen en emoties. Terecht is Feyenoord dan ook de eerste club van Rotterdam. De Kralingers kwamen dichtbij met het naar de kroon steken van  de kampioen. Voor hun prestatie heb ik ook mijn  hoge hoed afgenomen en  een diepe buiging gemaakt. Gezien het beschikbare budget  heeft Excelsior laten zien dat met weinig geld en heel goed beleid veel te bereiken valt. Voor en tijdens het   seizoen werd het  achtervolgd met badinerende opmerkingen van alle criticasters en betweters die de club in voorspellingen steevast bij de onderste twee plaatsten. Bijna stoïcijns speelden de Kralingers alle kritiek weg  en wist het bovendien  negen van de twaalf in de eigen stad te verdienen punten van de andere twee af te snoepen. Dan ben je na Feyenoord met recht dit seizoen de tweede club van Rotterdam.

Eerste elftal zakte verder in het moeras, maar worstelde zich toch boven

Het optimisme was bij de laatste uitgave van de Goalgetter al flink gedaald, maar het bleek niet het einde van de malaise. Met de beste wil van de wereld wist ik enkele weken nauwelijks nog iets positiefs te melden. Ik dacht toen ook, arme trouwe supporter. Ja, je zult het maar zijn, want clubliefde bestaat echt en zal altijd blijven. Jammer dat  niet alle spelers  beseffen wat dit betekent. Kijk eens als voorbeeld naar een club als Laakkwartier uit Den Haag. Zeker geen hoogvlieger, integendeel, want de ploeg stond ten tijde van de wedstrijd tegen Nieuwerkerk onder de fatale streep. Het moest toen punten behalen, dus het kende het belang van de wedstrijd. Het streed voor wat  het waard was die middag en won tenslotte louter op inzet, want voetballend konden ze zich die  middag nauwelijks meten met Nieuwerkerk. Dat wisten ze vooraf zelf ook wel.  Ook in de thuiswedstrijden daarna tegen VOC en Boshuizen gaf Nieuwerkerk  niet thuis. Nieuwerkerk leek kanonnenvoer voor Leonidas, dat eind april in eigen huis de titel wilde opeisen. Maar zie, Nieuwerkerk worstelde en kwam met een flink uitgedunde spelersgroep boven. Het had die middag wel de juiste ploegdicipline en mentaliteit. Het speelde zich bovendien direct uit alle verdere zorgen.

Vervolgens tegen Woerden thuis was het belangrijkste feit dat er sinds begin november 2016 weer een keer op eigen sportpark  werd gewonnen. Afgesloten werd er tenslotte in Gouda bij Olympia. Er stond voor beide ploegen niets meer op het spel en dat was aan het spel te merken en dus werd de 1-1 een logische uitslag. De competitiekaars was toen al lang en breed gedoofd. Zelden speelde Nieuwerkerk zo´n kleurloos seizoen. Hopelijk was dit een incident en kunnen wij komend seizoen weer meer vreugde aan het spel beleven. We wachten af. Eerst vakantie! Ik wens iedereen een fijne zomervakantie toe.