‘Inhaken op de zaterdaghype’

Door Terence Garnier

Primeur voor VV Nieuwerkerk: komend seizoen heeft de club ook op zaterdag een prestatiegericht seniorenelftal. Architect van het team is oude bekende Ron Luijten. ,,De club moet nu ook qua zaterdagvoetbal op de kaart worden gezet.”

Het team gaat Zaterdag 1 heten, waardoor de huidige vier recreatieve zaterdagteams een plaatsje dalen in de pikorde. Ron Luijten, die na een succesvolle periode bij Sparta (AV) – hij promoveerde van de vierde naar de tweede klasse – terugkeert bij VV Nieuwerkerk, is blij dat de club met prestatiegericht voetbal op de eerste dag van het weekeinde start. ,,Het is echt een hype, het voetbal van senioren op zaterdag. Zeker in dit district. Jonge spelers willen op zaterdag voetballen, zodat ze zaterdagavond gewoon uit kunnen gaan. Dan moet je daar als club in meegaan.”

Tekst loopt door na de afbeelding

ron-luijten

Die jonge spelers moeten de spil vormen van het elftal, dat momenteel vol in aanbouw is. Luijten kon in verband met verplichtingen rondom zijn oude club pas twee weken geleden beginnen met het sleutelen aan het team. Toch is de selectie naar eigen zeggen al bijna rond. ,,Er komen veel spelers uit Onder-19 over. Dat wordt aangevuld met een aantal jongens die een verleden bij de club hebben; ik ben bezig om ze terug te halen. Ook komen er een paar meer ervaren spelers bij die de jonge spelers kunnen begeleiden.” Luijten spreekt van ‘een talentvol, goed gemixt elftal met een veel verrassingen’.

Op die manier kunnen spelers die de stap naar de senioren maken wennen aan het grotemannenvoetbal. Dat deden ze liever elders op zaterdag, merkte Luijten. ,,Een aantal jongens is naar andere clubs gegaan, omdat er op zaterdag geen elftal was voor hen. En ook in de selectie-elftallen op zondag zag je dat veel spelers vertrokken. Daarom ben ik blij dat de club dit doet.” De Rotterdammer hoopt uiteindelijk met een formatie van achttien spelers (waarvan twee doelmannen) te starten. ,,Al zijn het zestien spelers, dat is het ook goed.”

Ik wil met Nieuwerkerk vanaf dag één goed in de schijnwerpers staan.

Het elftal gaat in de vierde klasse spelen. Luijten, die eerder acht jaar als jeugdtrainer bij de club werkte, barst van de ambitie. Toch blijft hij tegelijkertijd reëel. ,,Ik wil met Nieuwerkerk vanaf dag één goed in de schijnwerpers staan. Het zaterdagvoetbal moet op de kaart worden gezet. Dat zal in het begin misschien met vallen en opstaan gaan. Ik merk ook dat sommige spelers terughoudend zijn en met veel vragen zitten. Ik hoop dat ik tegen degenen die niet mee doen over een jaar kan zeggen dat ze de boot gemist hebben.”

Een doelstelling durft hij nog niet te stellen. Ook niet als hij met een schuin oog kijkt naar zijn prestaties bij Sparta, waar hij ook in de vierde klasse begon. ,,Ik heb altijd hoge ambities, maar het is nog te vroeg om te zeggen waar we voor spelen. Tuurlijk, die twee promoties waren een droom, een sprookje. Maar laten we eerst proberen om een stabiel, gedegen elftal te bouwen, waarbij geduld een schone zaak is.”