Blessuretijd: Gescheurde knieband van Jeffrey van Beuningen

In Zondag 12 spelen veel 50 plussers. En vijf jongeren, zoals Jeffrey van Beuningen. Jeff is 25 en moet het achterin dichthouden als centrale verdediger. Deze zondagmorgen op veld 3 lukt dat goed op één keer na. Voorin is weinig stootkracht, dus coach Theo Wetzel zet het halverwege de tweede helft om. Jeffrey moet in de spits. Een gouden zet, want als snel scoort hij de 1-1. De volgende kans dient zich al aan, Jeffrey speelt zich vrij in de zestien en wil gaan scoren. Totdat hij een steek voelt in zijn knie. Krachteloos rolt de bal in de handen van de keeper. De pijn trekt weg, toch voelt het raar. Jeffrey kijkt naar zijn rechterknie en ziet een groot ei op de binnenkant zitten. Meteen al, dat kan niet goed zijn. Einde wedstrijd en zo later blijkt, einde seizoen.

Verzorger Henk van het eerste tapet de knie in. Pa Ed is met het tweede mee dus trommelt Jeffrey moeder Karin op als chauffeur naar het IJsselland. Daar schrijven ze een paar dagen rust voor en dan even bij de huisarts langs. Na drie dagen languit op de bank, lekker verzorgd door Elise en zappend langs alle voetbalwedstrijden gaat Jeffrey naar de huisarts. Dat is een kort bezoek. “Laat eerst maar eens foto’s nemen in het ziekenhuis.” De foto’s laten een 2e graads scheuring zien van de mediale band, dat is de binnenste knieband. Een paar dagen rust worden zes weken volledige rust. Met een brace die het been fixeert gaat Jeffrey naar huis. De brace moet om blijven in bed en onder de douche. Pas drie weken verder is Jeffrey er aan gewend.

Voorzichtig werkt hij al bij de Plus in Nieuwerkerk. Niet zijn hele job als Teamleider, maar lichte klusjes op ooghoogte, zoals de schapkaartjes ophangen. Dat doet hij  twee ochtenden in de week, vooral ook om er even uit te zijn. Het is de eerste lange blessure van Jeffrey. Sinds hij ooit in de F12 begon herinnert hij zich alleen een enkelblessure in de D2. Toevallig ook het jaar dat hij net als nu laatste man speelde. Verder is hij vooral spits geweest in de selectieteams van Nieuwerkerk. Niet zo goed als leeftijdgenoot Philippe den Hartog, Jeffrey zat altijd net in het tweede team.

tekst loopt door na de foto

Jeffrey van Beuningen

Jeffrey zal dit seizoen niet meer spelen. Er volgt nog een lange revalidatie. Nu doet hij samen met fysiotherapeut Kevin Neleman al krachtoefeningen voor zijn bovenbeen. Op de behandeltafel mag de brace even los en dan spant hij zijn been aan. Het is al goed te zien dat het rechterbeen dunner is dan het linker. Dat gaat snel en die kracht moet weer terugkomen. Daar gaat de fysiotherapeut Jeffrey bij begeleiden in een programma van ongeveer zes weken. Pas na zijn vakantie op Rhodos gaat Jeffrey het voetballen weer opbouwen voor volgende seizoen. Rustig beginnen, op oude mannen-tempo. Net als zijn teamgenoten.

Johan van Streun – Gescheurde mediale knieband

Een gescheurde mediale knieband is een veelvoorkomend sportletsel. Een knieband (ligament) is een band van sterk bindweefsel en loopt van bot naar bot. De binnenband (mediaal collateraal ligament) situeert zich aan de binnenzijde van de knie en verbindt het dijbeen met het scheenbeen.

De binnenband is één van de belangrijkste banden van de knie en zorgt voor stabiliteit door overmatige draai- en zijwaartse beweging van de knie tegen te houden. Als deze zijwaartse beweging buitensporig is en sterker dan dat de binnenband kan weerstaan, kan dit leiden tot een scheur van de mediale band.

Een dergelijke scheur kan variëren van een gedeeltelijke scheur(inscheuring) met minimale pijn tot een complete scheur met pijn en beperkingen. Een MCL scheur kan in 3 graden worden onderverdeeld:

• Graad 1 scheur: er zijn een paar vezels gescheurd, een beetje pijn met nog volledige functie.
  • Graad 2 scheur: er zijn meerdere vezels gescheurd, met middelmatig verlies aan functie.
  • Graad 3 scheur: alle vezels zijn gescheurd wat leidt tot knie instabiliteit en een groot verlies van functie. Andere structuren kunnen ook aangedaan zijn, zoals: de menisci en kruisbanden.

Wanneer iemand zijn mediale band scheurt, is er alleen op het specifieke moment van het afscheuren duidelijke pijn aanwezig die vervolgens afneemt. Daarna kan er een gevoel van ‘uit de kom gaan’ optreden, wat gevolgd wordt door zwelling (binnen 1 uur na het trauma). Personen met een complete scheur kunnen vaak hun activiteit niet afmaken door pijn of een ‘onstabiel gevoel’ van de knie. In sommige gevallen kan men niet steunen op de knie en zullen er blauwe plekken en kniestijfheid ontstaan.

Deze blessure treedt typisch op bij activiteiten waarbij er een hoge spanning op de mediale band komt te staan. Er zijn twee bewegingen die de binnenband zwaar belasten. Dit zijn het draaien van de knie en het zijlings naar binnen bewegen van de knie (valgus). In sommige gevallen is er geen sprake van een acuut letsel aan de mediale band, maar wordt de schade veroorzaakt door overmatige repetitieve activiteiten zoals schoolslag.

De fysiotherapie die nodig is om de knie weer volledig te kunnen belasten is gericht op het terugbrengen van de kracht en de stabiliteit. Ook voor preventie van knieklachten zijn stabiliteitsoefeningen verstandig. Een sterk been vangt klappen op voor de kniebanden. Een goede samenwerking tussen de fysiotherapeut en de patiënt is erg belangrijk. De klachten die tijdens activiteiten optreden moeten niet genegeerd te worden. Als de patiënt gaat forceren kan er meer schade optreden, die het herstelproces belemmert. Daarom stellen de fysiotherapeut en de patiënt samen een opbouwend behandeltraject op, dat voor Jeffrey leidt tot voetballen in het nieuwe seizoen.