Scheidsrechtersbal

Marcel de Dood

Komend seizoen vernieuwt het JO9-voetbal. De velden worden kleiner en er zijn nieuwe regels. Geen ingooi, maar indribbel. Geen uittrap van de keeper meer. Geen aftrap na een doelpunt en de competitiestand wordt niet meer bijgehouden. De wedstrijden bij wat we voorheen F-pupillen zijn vanaf volgend seizoen zonder scheidsrechter. Recent speelden diverse teams van Nieuwerkerk een kennismakingstoernooi bij XerxesDZB. Het gaf een goed beeld van de ontwikkeling.

Het spel gaat sneller en er wordt vaker gescoord. Omdat er geen aftrap meer is en de keeper niet mag uittrappen, soms wel 3 keer in 30 seconden, als het aanvallende team leert om een doelpunt niet meer te vieren, maar meteen druk zet op de tegenstander. Er is minder ruimte om te voetballen, zodat ook de mindere voetballers vaker in de buurt van de bal komen en een spelaandeel krijgen. En ook handig, er kunnen veel meer spelers tegelijk op een veld terecht! Nieuwerkerk kan ik kortere tijd al haar wedstrijden op zaterdag afwerken. Ik begrijp de visie van de KNVB goed. Het was ook als coach relaxed om een toernooi te spelen waar geen stand wordt bijgehouden. Een aanrader voor onze toernooi-commissie!

beeld-bij-scheidsrechtersbal

Ik ben dus positief over deze spelvorm voor de jongste voetballers. Alleen de keuze om zonder scheidsrechter te spelen vind ik onhandig.

De KNVB laat tijdwaarneming en ingrijpen in de wedstrijd over aan de coaches, die worden gevraagd aan verschillende zijden van het veld plaats te nemen om zo de lijnen in de gaten te kunnen houden. Het leverde me als coach enkele dilemma’s op. Ik vond het tijd toen de tegenstander net een corner kreeg. Als scheidsrechter zou ik voor het einde van de wedstrijd gefloten hebben, als coach liet ik de corner toch maar nemen. Want ja, wat zou de andere coach er anders van vinden? “Doorspelen” riep ik vaak, als er kinderen op het veld lagen. Zo zit ik in elkaar. Maar is de andere coach het daar wel mee eens, en wat doet hij als hij vindt dat gestopt moet worden? Kinderen moeten er ook meer samen uitkomen op het veld. Krijgen de brutaaltjes dan vaak hun zin? Ja, zo ging het vroeger op de pleintjes ook, dan kwamen we er ook wel uit. Alleen deed je dan gewoon niet mee, als de gang van zaken je niet meer beviel. En een ander groot verschil, op het pleintje staan de ouders niet te kijken en veel ouders van nu kunnen onrecht tegen hun kind moeilijk aanzien.

De KNVB verwacht fair play en gezond verstand bij coaches en ouders. We gaan zien hoe het loopt en meestal zal het goed gaan. Toch is mijn advies voor nu: één spelleider met een fluit maakt het wel zo duidelijk.