Helden van Toen: Geo Hoogendoorn

Een terugblik met spelers uit het roemrijke verleden op hun jaren in Nieuwerkerk 1.

Als onverschrokken keeper doorliep hij de jeugdelftallen. Hij speelde vier jaar in Nieuwerkerk 1. Na het overnemen van de zaak, werd de verantwoordelijkheid als ondernemer te groot om zich het risico van een blessure te kunnen permitteren. Hij stopte en ging verder met vrienden in de zaal. Geo Hoogendoorn, oud-keeper van Nieuwerkerk 1. Tegenwoordig: Aannemer-in-ruste (voor zover dat kan).

Willem Schouten

‘Mijn eerste jaren speelde ik aan de Rijskade. In die tijd kon je er alleen nog met koud water douchen, moest je voor een glas limonade naar café L’Esperance, het wedstrijdschema werd opgehangen bij kapper Kompeer en voor het afmelden voor een wedstrijd ging je naar Frans de Groot aan de Parallelweg. Ik ben in die tijd ook nog even gestopt met voetballen. Mijn vader was melkboer en zijn knecht was uitgevallen. Ik heb hem toen vervangen en heb een periode met mijn vader op de melkkar door Nieuwerkerk gereden. Daarna heb ik het voetballen weer opgepakt’.

geo_1

‘Als voetballer ben ik vanuit de positie ‘laatste man’, onder de lat terechtgekomen. Ik had wel een beetje aanleg voor keepen. Ik was niet bang. Het zestienmetergebied was van mij.  Als er iemand op mij af kwam, dook ik onverschrokken op de bal. Dat heb je, of dat heb je niet. Een echte specialiteit als keeper had ik niet maar het lukte me nog wel eens om een strafschop te stoppen. Ik denk dat ik als keeper misschien wel het meeste op Piet Schrijvers leek’. Geo doorliep de jeugdelftallen en maakte de overstap naar de senioren. ‘De eerste keer dat ik mee mocht doen bij het Tweede dat herinner ik me nog goed. Wim Ammerlaan stond ’s ochtends vroeg voor de deur en vertelde dat ik mee moest doen met het Tweede, omdat ze geen keeper hadden. Dat ging zo goed, vanaf dat moment zat ik bij de selectie. Keepers die voor mij bij Nieuwerkerk 1 keepten waren Kees Heuvelman en Nico Boer. Een echte herinnering aan een strijd wie er onder de lat moest staan herinner ik me niet. Degene die op dat moment de beste was, stond op doel. Die periodes wisselden elkaar af. Dan keepte je ‘s ochtends bij het Tweede en zat je ’s middags op de bank bij het Eerste. Of andersom. Daar maakten we toen niet zo’n punt van.

Ik denk dat ik als keeper misschien wel het meeste op Piet Schrijvers leek

Ín de jaren ’79-83 dat Geo de doelman van het Eerste Elftal was, kreeg hij ook de kans de zaak van Van Wijngaarden B.V. over te nemen. ‘Met zo’n stap neemt de verantwoordelijkheid die je hebt en voelt enorm toe. Ik weet nog goed dat we bij WSE uit speelden. In de eerste minuut kreeg ik een te korte terugspeelbal te verwerken.  Ik werd vol geraakt door de aanvaller. Ik had acht hechtingen in mijn hoofd. Als je dan maandagochtend verantwoordelijk bent voor 40 man op de zaak, ga je toch andere keuzes maken. Vrij snel daarna ben ik gestopt met voetballen op het veld. Ik ben wel doorgegaan met voetballen bij de Nieuwerkerkse zaalvoetbalvereniging Margriet. We hadden toen een mooi team met spelers als Ed Graper, Nico Stuiver, Wim Hoogendoorn, Ron Stolk, Chris Hulswit, Hans Wetzel en Cor Hazenbroek en dan ben ik misschien nog wel iemand vergeten. Ik heb dat nog jaren met veel plezier gedaan’.

geo-krant

‘Het is vooral de gezelligheid uit die tijd die ik me  herinner. Na de trainingen bleven we nog heel lang hangen in de kantine met allemaal jongens uit het dorp. Een uitgesproken herinnering aan een mooie redding of wedstrijd heb ik niet. Wel een hilarisch voorval tijdens een wedstrijd met de toenmalige vriendin van medespeler Joop Hazenbroek. Joop werd hard onderuit geschopt door de tegenstander. Joop’s vriendin die langs de kant stond, werd zo kwaad dat ze met een paraplu het veld in kwam rennen om de tegenstander te slaan. Ze werd gelukkig tijdig tegengehouden, maar dat zie je toch niet vaak!”