Scheidsrechtersbal

Marcel de Dood

In het Algemeen Dagblad van 3 december vertelt clubscheidsrechter Nanne Nauta dat hij bij zijn club Sporting’70 in Utrecht verketterd, verdoemd en gebroken is. Hij gaf een team van de thuisclub twee minuten voor tijd een strafschop tegen en volgens dat team en anderen op de club is dat het laatste dat een clubscheidsrechter mag doen. Hij krijgt het bijzondere verwijt dat hij ‘niet partijdig’ fluit.

Besiktas' coach Bilic argues with referee Mazic of Serbia during the first leg of their Champions League qualifying soccer match against Arsenal at Ataturk Olympic stadium in Istanbul

Ik heb de klacht vaak gehoord bij Nieuwerkerk, vaak trainers van selectieteams die het allemaal net wat belangrijker vinden. Bij uitwedstrijden treffen ze thuisfluiters en bij Nieuwerkerk zijn we te netjes, zodat zij een nadeel hebben in de competitie. Het is natuurlijk een compliment voor onze club, verpakt in een verwijt. Ik geloof er trouwens niks van dat het bij andere verenigingen structureel anders is dan bij Nieuwerkerk. Ook daar lopen eerlijke scheidsrechters. Een groot deel van de beslissingen die een scheidsrechter moet nemen is discutabel. Als je een wedstrijd wilt laten lopen, bestraf je niet ieder duwtje. Buitenspel is vaak net wel of net niet. Een klutsbal die uitgaat is voor de een of de ander. Veel coaches en fanatieke supporters vinden bij een uitwedstrijd in iedere discutabele beslissing die ze tegen krijgen de bevestiging dat de scheidsrechter een thuisfluiter is en bij thuiswedstrijden dat hij dat in ieder geval niet is. Beslissingen in het voordeel worden snel vergeten. Ik heb nog nooit een coach horen zeggen dat hij onverdiend heeft gewonnen, omdat de scheidsrechter vreselijk op zijn hand was. Niet op tv en niet op onze club.

Een scheidsrechter die tegen je fluit is als de andere rij in de supermarkt die altijd sneller gaat en verkeerslichten die altijd net op rood springen als jij eraan komt. Het is selectieve waarneming. In de psychologie en marketing is breed bekend dat negatieve ervaringen veel meer impact hebben dan positieve. Je onthoudt ze langer en ze roepen meer emotie op. Honderd euro verliezen maakt je veel verdrietiger dan dat honderd euro winnen je gelukkig maakt. Een negatieve ervaring over een product wordt tien keer zo vaak doorverteld dan een positieve.

Het zou fijn zijn dat iedereen zich bewust is van de beperkingen van zijn eigen waarneming als hij langs de lijn staat. Het zou het voor scheidsrechters veel leuker maken om hun hobby uit te oefenen. Want veel te veel enthousiaste scheidsrechters stoppen na alle kritiek. Soms verketterd, soms verdoemd en soms gebroken.