Blessuretijd: liesblessure van Mees Boender

In deze rubriek besteden we aandacht aan geblesseerde spelers van vv Nieuwerkerk. De aan onze vereniging verbonden fysiotherapeut Johan van Streun geeft tips over het voorkomen en herstellen van blessures. In deze editie: De liesklachten van Mees Boender.

Mees is bijna vergeten dat hij er als centrale verdediger, samen met Chris en Kas, voor zorgde dat Alec weinig te doen kreeg in het doel van de D2. Of toen hij er in de E-pupillen uit tegen Lekkerkerk een corner ineens indraaide. Het is lang geleden, het is de tijd voor zijn blessure. Bij een wedstrijd met de D1, begin vorig seizoen, schiet Mees een bal hard met links en knapt er iets in zijn lies. Het is het begin van een lange revalidatie, die al anderhalf jaar duurt.

De liesklachten komen niet uit het niets. Selectievoetbal is intensief en aan het einde van het seizoen in de F- en E-pupillen krijgt Mees al last van zijn liezen. Het geeft pijn bij hard schieten, of als het ernstiger is zelfs bij wandelen. Met rust in de zomervakantie komt het steeds goed, tot het schot in de D1-wedstrijd. De pijn is zo ernstig dat Mees niet meer kan wandelen. Samen met zijn vader Erik gaat hij naar de eerste hulp. De dienstdoende arts constateert niets ernstigs en schrijft rust voor. Op krukken gaat Mees naar huis, daar moet hij een maand mee wandelen. Geholpen door balans-oefeningen van fysiotherapeut Johan van Streun, maakt Mees zijn rentree na de winterstop. Bij de eerste training gaat het weer mis.

Er volgt verder onderzoek in het ziekenhuis en nu maken ze foto’s. Daarmee wordt geconstateerd dat de aanhechtingen van de liezen aan beide kanten los zitten van het bot. Het is een aandoening die vaker voorkomt bij oudere mensen en zelden bij kinderen. Door deze zwakte van de liezen heeft Mees sneller last van overbelasting.

img_5510

Het is goed om de oorzaak te weten, de remedie blijft hetzelfde. Mees mag niet voetballen en niet gymen op het Emmauscollege, waar hij nu in 2 VWO zit. Onder begeleiding van fysiotherapeuten werkt Mees aan zijn herstel. Het zijn balansoefeningen, zoals springen en op één been landen. Hij moet ze twee keer per dag doen, 3 x 10 voor beide benen. Mees vindt het lastig om dat vol te houden. Als de klachten minder worden, neemt de discipline af en krijgen huiswerk en Fifa 17 op de PS4 voorrang. “Eerlijk gezegd doe ik eigenlijk maar één keer 10 en niet twee, maar één keer per dag.”

Voorzichtig denkt Mees aan zijn rentree. Hij is ingedeeld in JO15-5, selectievoetbal is even heel ver weg en dat vindt Mees prima. Vader Erik is trainer en zelf is Mees er ook iedere wedstrijd bij. Bij de trainingen doet hij al mee aan de warming ups en op 3 december heeft hij tien minuten gekeept. Erik en Mees hebben als doel dat hij in januari mee gaat spelen, eerst tien minuten en dan langzaam opbouwen. Mees maakt zich geen zorgen, hij ziet wel of het goed gaat of niet. Of is dat de stoere buitenkant. Mees heeft geen favoriete voetbalclub, maar zelf voetballen was zijn lust en zijn leven en dat moet terug komen. Ook Erik vindt het spannend, het zou toch jammer zijn als Mees, zo jong al de sport waar hij zo goed in is, niet meer kan doen.

Johan van streun, liesklachten

De typische liesblessure is een vervelende, hardnekkige blessure. Als sporter krijg je een liesblessure meestal door overbelasting. Soms staat een relatief klein ongeval met de liesspieren aan het begin van de blessure. De pijnklachten zitten aan de binnen- en onderzijde van het schaambeen, daar waar de spieren van de binnenzijde van het bovenbeen vastzitten. In het begin is er vaak alleen maar stijfheid op de ochtend na een zware training of wedstrijd en wat pijn bij druk op het schaambeen. Dit wordt steeds ernstiger, tot uiteindelijk de pijn constant aanwezig is. Bij voetballen zorgen kappen en draaien en het schieten van de bal voor een hoge belasting van de liezen, dan kan de blessure in één keer sterk verergeren.

De behandeling is gericht op het verminderen van de belasting door sporten en het verhogen van de belastbaarheid. Dat laatste doen we vooral door de balans en stabiliteit van het hele gebied te vergroten, zodat de bewuste spier minder te verwerken krijgt. Mees heeft al voorbeelden van de oefeningen genoemd.

Mees komt nu in de opbouwfase van de belasting. Daarbij moet de belasting worden opgevoerd én moet er een teruggang van de pijn zijn. Mees moet zijn duurconditie weer opbouwen door langere tijd te kunnen hardlopen. Daarna komen de explosievere activiteiten erbij. Een goede opbouw kan de volgende zijn:

• tempo-intervaltraining
  • versnellingsloopjes tot 80% van zijn maximale snelheid
  • sprintjes vanuit een korte aanloop en daarna vanuit stand
  • ‘kappen en draaien’ zonder bal
  • ‘kappen en draaien’ met bal (maar nog zonder tegenstander)
  • ‘ kappen en draaien’ met bal en met tegenstander en ‘schieten’ op het doel.

Pas als dat goed gaat, kan hij weer deelnemen aan een partijtje en pas daarna weer aan ‘echte’ wedstrijden.