Scheidsrechtersbal

door Marcel de Dood

Een wedstrijd op lager JO13-niveau kabbelt voort. De jongens beginnen warm te draaien, bij een wedstrijd die om 8.30 uur begint moeten de meesten eerst nog wakker worden. Veel lijn zit niet in het spel. De jongens met de hardste trap bepalen waar de wedstrijd zich afspeelt. Het staat inmiddels 3-1 voor de roden. Ze vallen weer aan. Een verre trap, een kluts, een bal over de verdediging, schot, duik van de keeper en corner. Iedereen stelt zich op voor de corner, behalve de grensrechter van de witten. De vader staat wild met zijn vlag te zwaaien. De jonge scheidsrechter negeert hem, alle spelers ook. Corner toch? Hij vloekt hardop. Dat was toch dik buitenspel, bij het eerste schot al. Ik sta hier toch niet voor niks. Doe het dan lekker zelf. Hij gooit zijn vlag op de grond en loopt richting middellijn. De coaches van de witten zien ook zijn frustratie niet. De wedstrijd is alweer aan de andere kant van het veld. Langzaam komt het verantwoordelijkheidsgevoel terug. Schaamte vervangt de boosheid. Hoe kan ik me toch zo druk maken om niks. De vader sjokt terug naar zijn vlag en hervat zijn taak. Een eenzame.

Iedere neutrale toeschouwer kan zich verbazen over het fanatisme waarmee vaders het spel van hun kinderen beleven. Veel meer dan hun kroost in het veld maken ze zich druk over gemiste kansen, blunders, het niveau van de zwakste uit het team en beslissingen van de scheidsrechter. De grensrechter is daarbij een apart geval. De goede grensrechters helpen de scheidsrechter en zijn neutraal. Er zijn ook grensrechters die zich opstellen als de vader die mee moet doen, met invloed op het resultaat, die zijn verdediging kan helpen met vlagsignalen en met coaching langs de lijn. Scheidsrechters herkennen het verschil al snel. Aan de eerste heb je wat, van de tweede alleen maar last.

scheidsrechtersbal-grensrechter

Nieuwerkerk is een mooie vereniging, die de leuze Zonder respect geen voetbal in alles uitstraalt. We hebben goed opgeleide en kundige scheidsrechters. Laten we ze helpen met neutrale en behulpzame grensrechters.