Revolte in amateurvoetballand

‘Hele omslag, maar wel een geweldige uitdaging’

De KNVB wil het pupillenvoetbal komende zomer compleet op de schop gooien. Het trainersgilde van VV Nieuwerkerk lijkt er wel oren naar te hebben.

Terence Garnier

Het plan omvat grote veranderingen voor voetballers tot twaalf jaar. Zij worden als het aan de bond ligt vanaf augustus 2017 opgedeeld in vier categorieën. De jongste groep, Onder-6, gaat twee tegen twee spelen op een veld van twintig bij vijftien meter en doen dat met kleine doeltjes zonder keepers. De afmetingen komen op een zestiende van een heel veld. Onder-7 speelt straks vier tegen vier op een achtste veld (30 bij 20 meter), maar nog zonder keeper. Bij de Onder-8, -9 en -10 wordt de doelman weer in het spel betrokken: deze leeftijdsgroep speelt zes tegen zes op een kwart veld. De oudste pupillen, Onder-11 en -12, gaan acht tegen acht op een half veld spelen.

161017-optimale-wedstrijdvormen

De KNVB schrijft in het onderzoeksrapport dat de revolutionaire veranderingen vooral voortkomen uit de lage betrokkenheid van pupillen bij een 11-tegen-11-wedstrijd. De nieuwe structuur moet leiden tot meer balcontact, meer plezier, meer ontwikkeling van spelers en de mogelijkheid om meer te kunnen scoren.

Jeugdvoorzitter Hein de Jong kijkt met gemengde gevoelens naar de radicale plannen. ,,Ik ben blij dat er eindelijk eens wat verandert in het voetbal. Maar ik moet nog wel zien hoe dit in de praktijk zal gaan”, zegt hij. De Jong denkt dat het twee-tegen-twee-plan niet aan zal slaan. ,,Voor de allerkleinsten is dat lastig, denk ik. Maar voor de oudere pupillen is dit een goed plan. Eerstejaars D’tjes zie je nog wel eens verdrinken op een heel veld. Al  is zes-tegen-zes op kwart veld wel dringen.”

00_6CV1431 Hein de Jong.jpg

Organisatorisch voorziet de jeugdvoorzitter wel wat problemen. ,,Er komen meer teams bij, want de teams worden kleiner. Dat vraagt om meer vrijwilligers. Je moet velden straks afzetten met pionnen en er moeten meer doelen komen. Daarvoor is ook financieel wat extra’s nodig.” De Jong zegt samen met Hoofd Jeugd Opleidingen Claudio Braga en voorzitter van de technische commissie Rob van de Berg pilots te gaan uitvoeren. ,,Het komt de techniek van spelertjes ten goede. Je ziet langzaam meer clubs die er positief tegenover staan. Alleen mensen moeten het zien.”

De Jong krijgt bijval van Andrew Pauw. Hij is trainer/coach van JO11-9. ,,Vanuit het perspectief van de spelers is het een goede zaak, want ze krijgen veel meer de bal.” Volgens de oude structuur zou hij  zijn team moeten klaarstomen voor elf-tegen-elf-voetbal, maar zijn spelertjes krijgen vanaf volgend seizoen daar langer de tijd voor. ,,Soms zie je D-tjes die drie keer een bal per wedstrijd krijgen. Ik probeer mijn team daar wel voor te behoeden, maar dat is natuurlijk wel lastig.” Radicaal noemt Pauw de plannen niet. ,,Zoiets kan je niet geleidelijk doen. Al voorzie ik ook facilitaire problemen, want er moeten veel meer coaches komen.”

Wout van Driel, die als hoofdtrainer de scepter zwaait bij de F-selectie, voorziet juist helemaal geen organisatorische problematiek. ,,Het wordt alleen maar makkelijker, want de club kan veel meer spelers kwijt op de velden. Straks kunnen er op één veld tweehonderd spelers per uur spelen. Daar kunnen we makkelijk spelers uit selecteren en in hun niveaucategorie plaatsen. Dan spelen de besten bij elkaar.”

Van Driel, die ook bij Feyenoord werkzaam was, kijkt uit naar de veranderingen. ,,Het is een hele omslag, maar wel een hele leuke uitdaging. Ik zie het wel zitten om daarmee te helpen.” Bij de Rotterdamse club experimenteerde hij al eens met zes-tegen-zes-wedstrijdjes. ,,Bij een toernooi in België deden we dat eens. Je ziet dat het veel intensiever is, de bal gaat veel minder vaker uit, het tempo ligt hoger en spelers hebben meer de bal. Dat is ook de insteek: laat ze lekker voetballen.” Twee tegen twee lijkt hem, net als De Jong, geen goede aanvulling. ,,Dat lijkt meer op een training dan een wedstrijd. Ik denk dat die spelertjes dat snel saai gaan vinden.”

Van Driel juicht toe dat VV Nieuwerkerk positief tegen de plannen aan gaat kijken. ,,Voor clubs die echt wat willen met hun jeugd, is dit een goede ontwikkeling. Je kan goodwill kweken en ruimte besparen. Ik denk dat de club daar hoge ogen mee kan gaan gooien.