DE KIJK VAN PAUL VAN LEEUWEN OP…..

De KNVB doet het werk veelal aan de vergadertafel en vergeet er  nu en dan bij dat het echte spelletje op het veld wordt gespeeld. Excelsior Maassluis laat daarentegen zien hoe het spelletje zowel op het veld, als ook aan de vergadertafel dient te worden gespeeld en wat doen wij……… we likken onze wonden nadat het eerste elftal het in de lange strijd niet heeft gered om zich in de hoofdklasse te handhaven …………..

de kijk van Paul

De KNVB vestigt weer de aandacht op zich

Wat een timing met FC Twente en FC Utrecht. Wat dat betreft weet men bij de KNVB wel hoe je de gemoederen moet bezighouden. Het probleem bij onze bondsbestuurders is m.i. dat zij zichzelf te vaak centraal willen zetten en vandaar uit denken en handelen. Er wordt niet  voldoende gekeken naar belangen van clubs of in dit geval ook het competitieverloop. Er wordt aan de vergadertafel gewikt en gewogen. Bureaucratische bezigheidstherapie in plaats van inleven in wat zich op de velden afspeelt. Voor mij een eenvoudig bruggetje naar de manier waarop men bezig is het amateurvoetbal onaantrekkelijker te maken. Ook daarin wordt regelmatig negatief gescoord en niet begrepen dat het amateurvoetbal in dit land de ruggengraat is van de voetbalsport. Ik heb het nu niet meer over de piramide. Daar is voldoende over gezegd en geschreven. We zullen afwachten wat het ons gaat brengen. Een ding wil ik er nog over kwijt. Clubs wijzigen hun aanvangstijd op de zaterdag. Dat wordt nog een heikel thema in menig gezin, vrees ik zo. Nee, wat mij echt heeft verrast zijn twee andere zaken. Allereerst de nacompetitiewedstrijden die naast het weekend ook doordeweeks werden gespeeld. Er waren clubs die het halve land op een doordeweekse avond moesten doorreizen om te spelen. We hebben het hier over amateurs die doorgaans gewoon moeten werken overdag. En wat te denken van de fileproblemen, de wedstrijdvoorbereiding en de tijden van vertrek- en terugkomst. De andere zaak is het afschaffen van beslissingswedstrijden voor de amateurs. We kijken voortaan maar het doelsaldo, heeft een bondsbureaucraat bedacht. Die denkt dus niet aan kantineomzet, of entreeopbrengst en aan de ware liefhebber die juist zulke wedstrijden als het hoogtepunt van een seizoen beschouwt en deze graag bezoekt. Bovendien, wordt zoiets aan de bondstafel beslist zonder inspraak van de amateurs. Lekker makkelijk. Zo heb je als bondsbestuurder natuurlijk meer tijd over om elders de bobo uit te hangen. Anders kan ik zo’n maatregel niet begrijpen.

Excelsior Maassluis een lichtend voorbeeld hoe het moet

Het is best een keertje leuk een prestatie van een andere club te belichten. Wat een geweldig succes voor Excelsior Maassluis, dat algeheel amateurkampioen van Nederland werd. Diep respect daarvoor.  Dit moet toch aanstekelijk werken, zou je denken. Een goed georganiseerde vereniging waar ook veel tijd en aandacht wordt besteed aan de jeugdopleiding. Je ziet succes in de breedte, naast de titel voor het eerste, zijn ook het tweede elftal, de A1 en B1 kampioen geworden. Knap staaltje clubbeleid, waarbij het eerste elftal voor 70% uit eigen opgeleide spelers bestaat. Als je dit afzet tegen de opnieuw massale spelerscarrousel die al maandenlang op gang is, hoop je eigenlijk dat het besef langzaamaan gaat groeien dat Excelsior Maassluis het lichtend voorbeeld is dat andere clubs zou moeten inspireren. Natuurlijk kun je als club dingen niet zomaar van de ene op de andere dag veranderen. Het vergt tijd en aanpassing. Maar als de intentie binnen een club er is en het goede voorbeeld wordt gevolgd, dan breng je wel iets op gang.

Het einde van een jaar hoofdklassevoetbal

Houdini heeft Nieuwerkerk toch te vroeg verlaten. De laatste act bleef spijtig genoeg uit. Het was het Noordwijkse SJC, de eerste tegenstander in de nacompetitie, dat bruut een einde maakte aan het éénjarig verblijf in de hoofdklasse. Op eigen veld werd al met een flink gemuteerd elftal het onderspit gedolven en toen waren er vier dagen later in Noordwijk eigenlijk al twee Houdini ’s nodig om de eerste ronde te overleven. Het gebeurde niet, maar dat mag het zwaar gehavende team van de scheidende coach Oscar Biesheuvel niet kwalijk worden genomen. Jeugd en reserves moesten grotendeels de klus daar zien te klaren, mede aangemoedigd door een aan de kant staande lange rij van geblesseerde spelers. Zij streden vooral na rust voor elke meter grond en kwamen zelfs na een 0-2 ruststand langszij. Voor deze groep was het zonder meer sneu dat het in de slotseconden alsnog de winnende Noordwijkse treffer moest incasseren. Dat had het nu ook weer niet verdiend. SJC ging overigens wel volkomen terecht door naar de tweede ronde. En voor Nieuwerkerk rest komend seizoen  het weerzien met oude bekenden uit de eerste klasse. Het blijft jammer dat de ploeg te lang nodig heeft gehad om te wennen aan het niveau en dat het mede door blessures en schorsingen te vaak in wisselende samenstelling speelde. Desondanks was het een mooie ervaring, zeker ook voor de supporters. En nu maar opnieuw  georganiseerd bouwen aan een nieuwe promotie. Want als je eenmaal aan dit niveau hebt geroken, dan verlang je er ook weer snel naar terug.

Ik wens iedereen een fijne vakantieperiode toe.