De enkel van Bram de Bruin

Een blessure betekent niet spelen, niet trainen, je opladen om toch maar bij het team te kijken. Een ongemakkelijk antwoord op de vraag “Hoeveel hebben jullie gespeeld?” “Nou gewonnen, maar ik deed niet mee.” Dat is een blessure bij de meesten. Op een hoger niveau spelen andere normen. Pijntjes zitten in de weg om je hoogste niveau te halen. Niet op niveau presteren, betekent afhaken. Bram de Bruin, linksbenige middenvelder van ons eerste elftal, kampt sinds de winterstop met zo’n pijntje. In een oefenwedstrijd tijdens het trainingskamp vecht Bram een duel aan de zijlijn uit. Zijn tegenstander valt en komt bij de volgende actie extra hard in. Bram gaat door zijn rechterenkel en verrekt zijn enkelbanden.

Foto Bram de Bruin bij Blessuretijd

Net als anders herstelt Bram snel van deze tik. Hij pakt de training weer op en blijft in de basis staan.

Hij houdt echter last van iets aan de buitenkant van zijn enkel. Dat belemmert hem om zijn beste prestaties te leveren. Bij het afwikkelen in een loopbeweging heeft hij last en springen van links naar rechts en andersom doet pijn.

Nader onderzoek leert dat een botpuntje aan de buitenkant van de enkel is ontstaan en dat zorgt voor pijn in deze acties.

Nieuwerkerk 1 begint zijn punten te pakken en Bram speelt ondanks de last door. In het hoofd van de student Sportmarketing aan de Hogeschool is het onrustig. Hij kan bij Capelle in de Derde Divisie spelen. Dit komt vroeg voor Bram die eigenlijk A-junior is. Hij heeft het enorm naar zijn zin bij Nieuwerkerk, waar hij zijn hele leven al speelt. Maar daar lonkt degradatie naar de Eerste Klasse volgend jaar, zoals we er toen voor stonden. Twee niveaus verschil, stiekem droomt Bram nog van de Jens Toornstra-route, die uit de amateurs het betaald voetbal in ging en Brams favoriete club Feyenoord haalde. In die route past een stap naar Capelle, dus dat kiest hij.

Het zal wennen worden. Bram is in de jeugd altijd de beste speler van zijn lichting geweest. Ook na zijn vervroegde stap naar het eerste elftal staat hij meteen in de basis en is hij bepalend. Die status krijgt hij bij Capelle niet. Daarom besluit Bram om zich te laten opereren aan zijn enkel. Niets mag een optimale prestatie bij Capelle in de weg staan. Ook de timing is van belang. De voorbereiding start op 1 juli en dan moet hij er meteen staan.  Hij laat zich direct na de competitie opereren, een aderlating voor ons eerste team, dat nog de nacompetitie in moest. Op krukken ziet Bram dat we verliezen van SJC uit Noordwijk. Nieuwerkerk naar de Eerste Klasse, hoe pijnlijk ook, is een bevestiging van zijn keuze. Veel succes, Bram. We blijven je volgen en zien je ongetwijfeld terug. Het liefst voor een handtekeningensessie of om jouw shirt in de kantine op te hangen.

Johan van Streun, botaangroei in de enkel

Door trauma’s van de enkel, bijvoorbeeld door zwikken, na een breuk of langdurig hoge belasting en intensieve sportbeoefening (vooral voetbal), kunnen aan de voorzijde van het onderbeen ter plaatse van het enkelgewricht met name op het scheenbeen botaangroeisels ontstaan. Dit worden osteofyten genoemd. Deze kunnen pijnklachten veroorzaken, met name wanneer de enkel naar boven wordt bewogen. De botaangroeisels veroorzaken dan beknelling aan het gewrichtskapsel en andere structuren rond de enkel (impingement), die pijn en een bewegingsbeperking aan de enkel veroorzaken.

Voor het herstel van de enkel kan een chirurgische behandeling uitkomst bieden: een kijkoperatie (artroscopie). Bij een kijkoperatie worden door twee kleine incisies aan de binnen-/buitenvoorzijde van de enkel een kijkinstrument (scoop) en hulpinstrumenten ingebracht. De voorzijde van het enkelgewricht wordt schoongemaakt, waarna inspectie van de enkel kan plaatsvinden.

Enkele weken na de operatie start de revalidatie, gericht op het controleren van de pijn, het mobiliseren van de enkel en het vergroten van spierkracht en coördinatie. De voetbalspecifieke revalidatie vindt op het veld plaats. Later gaat ook de hersteltrainer met Bram aan de slag. Zeker bij Bram is het traject intensief, want de lat ligt hoog, op topsportniveau.