Blessuretijd:De knieklachten van Leeloo van Gastel

In deze rubriek besteden we aandacht aan geblesseerde spelers van vv Nieuwerkerk. De aan onze vereniging verbonden fysiotherapeut Johan van Streun geeft tips over het voorkomen en herstellen van blessures.

In deze editie: De knieklachten van Leeloo van Gastel

De MD1 komt bijeen voor de beslissende wedstrijd tegen nummer 2 Zwaluwen MD1. Nieuwerkerk staat bovenaan, maar als ze deze uitwedstrijd verliezen, gaat Zwaluwen ze voorbij. Als ze winnen zijn ze kampioen. Iedereen is vroeg naar bed gegaan en superscherp. Leeloo (spreek uit als Lieloe) is minder gespannen, dan haar teamgenootjes.

De spits van MD1 heeft al sinds januari niet meer gespeeld. In oktober kreeg ze last van beide knieën, soms links en soms rechts. Na het voetballen kon ze niet meer lopen.

En tijdens de wedstrijden had Leeloo soms het gevoel dat ze door haar knieën zakte. Met tegenzin ging ze dan naar de kant, want opgeven, dat hoort niet bij de brugklasser van het Emmaus.

foto Leeloo Blessuretijd

Tijdens de wedstrijd tegen Zwaluwen zit Leeloo in tenue in de dug-out. Als ze gaan winnen, mag ze nog even invallen, dat hebben de trainers beloofd. Leeloo kijkt naar de spannende wedstrijd en denkt terug aan het afgelopen jaar. Net als bij de E-tjes draait het team als een trein. Toen werden ze kampioen, met Leeloo in de spits. Dit jaar moet ze linksbuiten, best raar voor een rechtspoot. Ze scoort een stuk of tien doelpunten en de MD1 wint elke wedstrijd. De trainers hebben het vast goed gezien. Toen Leeloo met de knieklachten naar de dokter ging, zei hij dat ze nog wel mocht voetballen. “Als je teveel pijn krijgt, dan moet je stoppen.” En dat was steeds vaker, ze speelde bijna niet meer. In januari ging ze weer naar de dokter. Deze keer zei hij dat Leeloo naar de fysiotherapeut moest. De fysiotherapeut drukte op haar knieën en zei dat ze in allebei haar knieën ontstekingen had. “En niet meer voetballen!”, dat was de vervelende boodschap. “Ook niet meer gymen op school”, dat is ook jammer, maar iets minder, omdat Leeloo daarom op vrijdag eerder naar huis mag.

De wedstrijd loopt goed. Nieuwerkerk MD1 gaat winnen, het staat 2-5. Er zijn nog een paar minuten te spelen.

“Scheids, wisselen!”, roept de coach. Het gaat gebeuren. Leeloo mag invallen. Ze wandelt het veld in en doet helemaal niks tot het eindsignaal klinkt.

Nieuwerkerk MD1 is kampioen en Leeloo ook. Het is groot feest! Spandoeken, bloemen en bekers op het veld en patat in de kantine. Ook Leeloo voelt zich helemaal kampioen. Ze weet zeker dat ze sterker terugkomt. Leeloo zal de komende zomer goed haar oefeningen doen. Ze moet vooral kracht in haar bovenbenen trainen, zodat de knieën ontlast worden. Na de zomervakantie gaat Leeloo naar de MC1 en naar het VWO of Gymnasium. Heel veel succes, Leeloo!

Johan van Streun, Knieproblemen bij kinderen (niet na een ongeval)

Knieklachten van Leeloo, die niet het gevolg zijn van een ongeval noemen we niet-traumatische knieproblemen. Ze zijn niet het gevolg van een val, vreemde draaiing of ander ‘geweld’ op de knie.

Leeloo had tijdens en na haar wedstrijden kniegewrichten die niet wilden bewegen. Deze klachten zien we vaker bij kinderen. De benen groeien nog. Hierbij hoort dat de stand van de benen over de jaren kan wisselen. Vaak is er een periode met O-benen en een periode met X-benen, zonder dat dit wijst op een ziekte.

In combinatie met overbelasting kunnen door groei en een wisselende stand irritaties en daardoor ontstekingen optreden.

Een bijzondere vorm van knieklachten bij opgroeiende kinderen is de ziekte van Osgood-Schlatter (komt veel voor bij jongens, tussen 10-16 jaar). Deze geeft pijn, na het sporten, in de bovenste botrand van het onderbeen, vlak onder de knieschijf.

De ziekte van Osgood-Schlatter en de meeste knie-aandoeningen gaan met relatieve rust en een stagnerende groei vanzelf over. De oefeningen die Leeloo doet zijn goed voor iedereen. Bij sporten zoals voetballen of hardlopen krijgen de kniegewrichten veel te verduren. Hoe sterker de boven- beenspieren zijn, hoe minder klappen de kniegewrichten krijgen. Naast het versterken van de bovenbeenspieren is het ook zinvol de spieren te  versterken van de heup- en bilspieren en de buik- en rugspieren (“core stability”). Blijf de oefeningen altijd doen, ook als je geen klachten meer hebt.