Oscar, hoe staan we ervoor?

Ook dit seizoen blikken we terug en kijken we vooruit met hoofdtrainer Oscar Biesheuvel op de wedstrijden van Nieuwerkerk 1. Handhaving in de Hoofdklasse is de ambitie voor dit seizoen. Met een ongeslagen serie van 5 wedstrijden en een bijbehorende buit van 11 punten is rechtstreekse degradatie te voorkomen. De nacompetitie lijkt een realistisch doel. De achterstand op de veilige 10e plaats is zelfs geslonken tot 6 punten.

In een fase waarin de supporters zich afvragen of de ontwikkelingen rondom het verloop in de selectie en het aanstaande vertrek van de trainer niet negatief doorwerken, zet Nieuwerkerk 1 een sterke serie neer. Waar zijn we getuige van? ‘Ik vind het altijd een rare veronderstelling dat het in dergelijke situaties minder zou gaan. Een schilder die je voor een jaar contracteert, gaat ook niet in de laatste maand slecht werk afleveren. Het afgelopen jaar is het verloop zeer beperkt geweest. We maken nu een inhaalslag. Dat is te verwachten. Er vertrekken of stoppen spelers uit eigen initiatief. En als Nieuwerkerk selecteren we natuurlijk ook door. Daarbij houden we rekening met verschillende aspecten. De spelers zien en begrijpen dat ook. Ik heb geen twijfel aan de instelling van de spelers. Er is niemand die rondloopt met de gedachte ‘Bekijk het maar’. Verder is in mijn carrière, het laatste jaar altijd het meest succesvolle geweest. Dat geeft ook aan dat ik er vol voor ga’. Spreekt hier niet een bluffende trainer? ‘Jij kijkt wel vaker anders tegen de dingen aan dan ik dat doe. Ik sta hier niet van te kijken.

Ik heb vaker uitgelegd dat we in het begin moeten wennen en dat we in een latere fase succesvoller zouden kunnen zijn. We zijn dan beter gewend en hebben meer zelfvertrouwen.

Het is ook zo dat we in de eerste helft van de competitie minder punten hebben gepakt dan we hadden verwacht. Daardoor lijkt het verschil met de wedstrijden na de winterstop groter. Daarnaast werkt deze serie dubbel door in het zelfvertrouwen. Als je de wedstrijden die je wint moet winnen, ga je de volgende wedstrijd met nog meer zelfvertrouwen het veld in. Dat kan iedere amateurpsycholoog je uitleggen.’ Hoe kijkt Biesheuvel terug op de laatste serie wedstrijden? ‘Ik zie dan toch echt een ploeg die Hoofdklasse-waardig is. Tegen de Top 3 hebben we aangetoond goed mee te kunnen. We hebben in het algemeen goed gespeeld en verdedigend weinig weggegeven met een keeper die op cruciale momenten twee strafschoppen stopt. De laatste wedstrijd tegen RKAVV was de minste van de serie. Het was wat het was, maar het moet de volgende wedstrijd tegen Leonidas wel beter! Er staan nu twee cruciale wedstrijden voor de deur. Het kenmerk van cruciale wedstrijden is dat die alle kanten kunnen opgaan. Het gevoel dat het rechtstreeks veilig spelen nog steeds kan, zit in de groep. Maar het geeft ook risico’s. We moeten niet alleen naar boven kijken maar ook naar beneden. Maar als alles lukt dan is er opeens heel veel mogelijk!’

2016-04-09_22-25-01