De kijk van Paul van Leeuwen op…. [15/16:5]

Er zijn mensen die de zaterdag als de nieuwe voetbalzondag zien. De spelerscarrousel komt steeds vroeger op gang. Doorstromen in de nieuwe piramide lijkt meer op terugstromen. En het is belangrijk dat we Houdini nog een tijdje langer op Dorrestein vasthouden…………..

de kijk van Paul

Zaterdagvoetbal

Steeds meer clubs gaan met hun eerste elftal van de zondag naar zaterdag. Deze ontwikkeling is niet nieuw, en lijkt door te zetten. Het vreemde is dat dit grotendeels een tendens is in regio West 2, want in andere regio’s speelt dit nauwelijks. Waarom wel in onze regio? Niemand die het weet. Zaterdagvoetbal is een  heikel onderwerp bij Nieuwerkerk. Zie mij niet als een pleitbezorger. Integendeel, want Nieuwerkerk is en ademt zondagvoetbal. Recent wijdde columnist en trainer Rob Jacobs zijn column in AD aan de zondag als speeldag. Hij ziet de zaterdag als de nieuwe zondag en hij vindt bovendien dat voor clubs als Nieuwerkerk weinig toekomstperspectief overblijft. Mij is niet  duidelijk waarom hij zo over Nieuwerkerk praat . Hij is nooit op Dorrestein actief geweest, dus waarop velt hij dan een oordeel. Toegegeven, de toekomst van het zondagvoetbal in West 2 is vaag en ook wij weten niet welke richting het opgaat. Welke clubs blijven de zondag trouw? De laatste paar jaar kwam de overgang naar de zaterdag in een stroomversnelling. Nu is het wat rustiger, maar nog altijd overwegen clubs voor de zaterdag te kiezen. Je blijft als Nieuwerkerk afhankelijk van aansprekende tegenstanders op zondag.

Dus de vraag is beslist gerechtvaardigd of de zondag voor Nieuwerkerk op termijn interessant blijft.

Bijkomend feit is dat spelers als zij nu bij een zondagclub vertrekken vaker dan voorheen kiezen voor de zaterdag. Moet je als Nieuwerkerk dit als een extra signaal zien of blijf je steevast je eigen koers varen? Het laatste lijkt het geval te zijn. Wellicht moet je toch wat verder in de toekomst willen kijken. Nu wordt op de zaterdag wel recreatief gespeeld en bestaat er kennelijk  wel een bepaalde behoefte. Het blijft koffiedik kijken. Maar vast staat dat als je op prestatief niveau niets wilt doen en het loopt straks veel verder terug met het zondagvoetbal, dan weet je zeker dat je de slag hebt gemist.

De spelerscarrousel en doorstromen in de nieuwe piramide

Het is voor mij een vreemde gewaarwording dat de spelerscarrousel steeds vroeger op gang komt. Voorheen waren het de trainers die vaak rondom de tijd van de oliebollen in het sportieve nieuws kwamen, nu is dat overvleugeld door spelers die al zeer vroeg aangeven waar ze het volgende seizoen actief zijn. Er wordt over competitievervalsing gesproken, want het is opmerkelijk dat de spelers al zo vroeg kiezen voor andere clubs, terwijl beslissingen tot eind mei nog aan de orde zijn. Ik ga ervan uit dat spelers ondanks alles hun sportieve plicht vervullen. Wie wil er nu geen kampioen worden, een periode pakken of degradatie voorkomen? Maar gaat het mis, want dat kan ook, ja dan zullen discussies zeker oplaaien, daar ontkom je niet aan.

Dat het vroegtijdig binden aan een nieuwe club steeds verder doorslaat, bewijst wel het feit dat nu zelfs derdeklassers het rondkomen met een ‘talent’ melden. Regionale media doen vaak nog een duit in het zakje door zo’n bericht nog extra op te smukken. We hebben het gewoon over een hobby, maar steeds meer mensen doen het voorkomen alsof we het over iets veel groters hebben.

Jammer, want het komt het amateurvoetbal niet ten goede. Wellicht speelt de nieuwe voetbalpiramide op de achtergrond ook een rol. Ook daar worden kleine dingen onnodig uitvergroot en zal iemand die goed heeft opgelet ook weten dat er voor de meeste  amateurclubs straks niet zo bar veel meer valt te behalen. Kijk maar naar de Jupiler League. Er degradeert maar één club en uit de tweede divisie promoveert dus ook maar één club. Er zijn geen periodes, dus is er ook geen extra promotie via play-offs mogelijk. Het venijn zit ‘m letterlijk en figuurlijk in de staart van de tweede divisie, want daaruit degraderen de onderste twee direct en spelen de twee clubs daarboven in de play-offs voor mogelijke degradatie naar de derde divisie. Is dit doorstromen? Het lijkt meer op terugstromen en daar zullen de amateurclubs meer last van hebben dan de BVO’ s. Die redden zich wel. Precies wat de KNVB ook wil.

Kunnen we nog helemaal ontsnappen?

Ontsnappen aan directe degradatie, die kans zit er na de recente mooie serie beslist in.

Maar direct handhaven, daarvoor moet Houdini nog wel een tijdje op Dorrestein blijven.

Voor een nieuwe act moeten trainer Oscar Biesheuvel en zijn spelers een nog grotere prestatie uit de hoge hoed toveren. We blijven er altijd in geloven, en zijn ook blij dat Nieuwerkerk weer als serieuze tegenstander wordt gezien. In deze vorm moeten we nog in staat worden geacht voor een paar verrassingen meer te zorgen.