Blessuretijd: Lucas breekt zijn arm op het springkussen

Toen Lucas vijf jaar werd, wisten zijn ouders het al zeker. Lucas is een echte voetballer. Zijn oudere broer Thomas hockeyt met veel plezier bij OMHC in Nesselande. Lucas meldt zich aan bij voetbalvereniging Groeneweg in Zevenhuizen. De zaterdagochtenden van de familie De Haas liggen vanaf dat moment vast. Lucas speelt goed in de mini-pupillen en twee jaar in de F-pupillen. Zoals  meer Nesselanders wil ook Lucas graag naar vv Nieuwerkerk. Bij de overgang naar de E-pupillen krijgt Lucas de kans om zich in de selectie te spelen bij onze club. Als laatste speler valt hij uiteindelijk af.

Lucas start in de E7 en heeft het geweldig naar zijn zin. Het zijn hele aardige trainers en zijn medespelers zijn net als Lucas heel erg goed. Het team speelt zonder vaste keeper, iedereen moet op alle posities kunnen spelen. Dat doet de linksbenige Lucas graag. Scoren blijft het leukste en gelukkig doet hij dat vaak.

Eén keer moest Lucas een wedstrijd missen, dat was toen zijn duim helemaal achterover sloeg toen er een bal op kwam. Maar verder is Lucas altijd van de partij.

Op zondag 19 april gaat Lucas naar het feestje van zijn neefje in Spijkenisse. Een topfeestje, want er staat een springkussen in de tuin.

Zo’n 15 kinderen springen de hele middag, Thomas en Lucas passen goed op, want zij zijn de grootsten op het kussen. En toch glijdt Thomas uit en valt precies op de linkerpols van Lucas. Die weet meteen dat het mis is door de tintelingen. Bij papa en mama probeert hij een vuist te maken en om zijn arm te draaien, maar dat lukt allebei niet. Tante heeft wel een ijskoud verband, dat gaat om de pols en daarmee gaan Lucas en mama naar het ziekenhuis in Spijkenisse.

De röntgenfoto laat zien dat er een breuk zit in het spaakbeen en ook een kleine fractuur in de ellepijp. Dus je raadt het al, Lucas gaat in het gips, ouderwets wit gips, want de gewenste rood-zwarte Nieuwerkerk-kleuren zijn niet beschikbaar.

Wit is wel mooi om op te schrijven: “You are the best” en “Get well soon” staat er al op. Voor de linkshandige Lucas is het vervelend op school en nog vervelender omdat het vlak voor de meivakantie gebeurt. En ook vervelend voor voetbal, want Lucas vreest meteen dat hij de laatste wedstrijden en het voetbaltoernooi mist. En met gips naar schoolkamp, hoe stom is dat? Het laatste nieuws is dat het lijkt mee te vallen. Lucas moet nog een weekje gips, en daarna mag het eraf en mag hij alles weer doen. Maar wel rustig aan hoor, Lucas!

Johan van Streun, De polsbreuk

Het polsgewricht is de verbinding tussen de onderarm en de hand. De “polsbreuk” ontstaat meestal door een val op de gestrekte of licht gebogen arm. Tijdens het voetballen komt dat regelmatig voor, en op een springkussen is het risico nog groter. Lucas heeft de meest voorkomende breuk, die van het onderste deel van het spaakbeen. Een dergelijke fractuur veroorzaakt pijn, zwelling en vervorming van het polsgewricht.

De “polsbreuk” gaat in het gips, dat ervoor zorgt dat de bij de breuk betrokken botdelen in de juiste stand blijven staan. Ook vermindert het de pijn van bijvoorbeeld stoten.

In de eerste dagen moet de arm in een mitella, dat voorkomt verdere zwelling van de pols en zorgt voor een goede bloedtoevoer. Dat is van groot belang voor de genezing van de breuk.

Als het gips eraf gaat, dan is de spierkracht in de arm afgenomen en zal het polsgewricht stijf en pijnlijk aanvoelen. Het is belangrijk om het oefenprogramma van de fysiotherapeut goed te doen. De oefeningen zijn gericht op mobiliteit, kracht en coördinatie. Het programma begint eenvoudig met o.a. het maken van een vuist en het draaien van de pols. In een later stadium bouw je kracht op door te knijpen in een tennisbal. Jongeren pakken dit makkelijk op, dus ik verwacht dat Lucas snel zal revalideren en weinig last zal overhouden van de “polsbreuk”! Veel succes, Lucas.