Blessuretijd: De rechterknie van Cees Stedehouder

Vele voetballers bij Nieuwerkerk hebben in de afgelopen 20 jaar wedstrijden gespeeld onder leiding van de streng en oprecht fluitende Cees Stedehouder. Liefst zou Cees nog voetballen, en dan wel op echt gras, waarop het spel volgens Cees gespeeld hoort te worden. Kunstgras doet Cees teveel aan de ondergrond bij zaalvoetbal denken, en daaraan heeft Cees slechte herinneringen.

Cees is in de jaren 80 een verdienstelijk voetballer. Hij speelt regelmatig in het eerste elftal van Aeolus, toen een bekende Rotterdamse vereniging in Overschie en nu een kleine vereniging voor 35 plussers, die is ingetrokken bij Alexandria’66.

Zoals veel spelers in de jaren 80 gaat ook Cees in de zaal voetballen, en dat gaat bijna twee seizoenen goed. Totdat Cees de binnenband van zijn rechterknie scheurt.

Het been ging zes weken in het gips en doordat de medische wetenschap en fysiotherapie niet zo ver waren als nu, kostte het Cees een vol jaar revalidatie. De voorzichtig geworden Cees gaat na dat jaar toch weer de zaal in, als keeper, want dat zou toch geen problemen geven? Toch wel, want al in de eerste wedstrijd bezwijkt dezelfde knie weer, nu scheurt de buitenband gedeeltelijk van het bot af.  Het been gaat weer in het gips en Cees kan wederom een jaar niet sporten. Sindsdien voetbalt Cees niet meer, hij legt zich toe op duursporten. Cees loopt vijf marathons en doet regelmatig een kwart triathlon.

In die jaren stapt Cees met zijn zesjarige zoon de poort van vv Nieuwerkerk binnen. En dat heeft onze vereniging veel goeds gebracht, want Cees volgt zijn zoon vele jaren als leider, trainer én letter-coördinator. Daarnaast organiseert Cees de toernooien, zet hij de scheidsrechterscommissie op en fluit hij vanaf 1994 tot begin van dit jaar talloze jeugdwedstrijden. Een fijne hobby die het lichaam fit houdt.

Behalve de rechterknie, die wordt niet fit, en begint steeds meer te slijten. Waarschijnlijk door de knieperikelen in de vorige eeuw en als gevolg daarvan onbalans in de knie, krijgt de knie te maken met slijtageverschijnselen.

Dit seizoen is de pijn te erg. Om dit te verhelpen ondergaat Cees net als vijf jaar geleden een meniscusoperatie. Dat gaat heel geavanceerd via een kijkoperatie. Door kleine gaatjes in de knie knipt de orthopedisch chirurg de meniscus bij en maakt het kraakbeen glad. Cees loopt op krukken enkele uren na de operatie het ziekenhuis uit. Onder begeleiding van de fysiotherapeut werkt Cees aan de kracht en souplesse van het rechterbeen, want hoewel de prognose voor de knie niet goed is, hoopt Cees volgend seizoen weer jeugdwedstrijden te kunnen fluiten. “En als ik het rustig aan doe, wie weet hoe lang nog?”

Johan van Streun, de meniscus

De knie van Cees heeft veel doorstaan. Twee keer een gescheurde knieband en daarnaast hebben de benen van Cees vele extra kilometers afgelegd door het hardlopen. Het kniegewricht heeft talloze buigingen gedaan en schokken opgevangen en is diverse keren in het gips geweest. Daardoor kan langzaam extra slijtage van het kniegewricht ontstaan. Slijtage is normaal bij het ouder worden (degeneratie), positief te beïnvloeden door voldoende beweging en goede voeding.

Om de kans op schade aan het kniegewricht door hardlopen te verkleinen is o.a. goed schoeisel belangrijk en een gedoseerde opbouw in de training.

Laat je adviseren en gebruik een schoen die past bij jouw manier van lopen. Er zijn  gespecialiseerde winkels voor de aanschaf van hardloopschoenen.

De knie heeft een meniscus aan de binnenkant en aan de buitenkant. Ze zijn halfmaanvormig en op jonge leeftijd gemaakt van soepel kraakbeen. De menisci zijn belangrijk voor een juiste verbinding tussen het dijbeen/ scheenbeen en om de schokken aan het kniegewricht op te vangen. De meniscus kan scheuren door een plotselinge draaiïng van de knie, hetgeen bij voetbal regelmatig de oorzaak is. Bij het stijgen van de leeftijd, wordt het kraakbeen minder soepel en neemt de kans op scheuring ook toe. Soms is operatief ingrijpen noodzakelijk om de meniscus te “repareren”.

Zoals Cees het beschrijft gaat dat met een kijkoperatie (“scopie”). Al snel kun je starten met de revalidatie. Aan het begin ligt de focus op het goed kunnen bewegen en het vocht in de knie af te voeren. Vervolgens worden oefeningen geadviseerd die de kracht in de spieren terug moeten brengen, zoals fietsen en looptraining op de loopband. Na drie maanden kunnen vele sporters hun sport weer voorzichtig oppakken. De knie van Cees heeft door zijn verleden wat langer nodig. Ik vind het goed om te zien dat Cees er vertrouwen in heeft en dat hij zijn hobby weer op kan pakken. Cees, ik wens je nog vele wedstrijden toe!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s