Blessuretijd: De rechterhand van Thom Kloosterboer

“Daar hoor jij echt in, altijd zo onhandig”, zeggen de voetbalvrienden van Thom, als ze horen dat hij in de rubriek Blessuretijd komt. Ze kunnen het niet beter zeggen, Thom is nu letterlijk onhandig, met zijn gebroken middenhandsbeentje. Een blessure in een lange reeks, die deels horen bij een keeper die zich overal voor gooit. Toch is de lijst van Thom extreem. Thom is nu zestien jaar en keept vanaf zijn zevende, de eerste jaren bij Alexandria en vanaf de C-junioren bij Nieuwerkerk. Thom miste  wedstrijden door drie hersenschuddingen, een verschoven knieschijf, diverse handblessures, een verdraaide schouder en de rest is hij vergeten. Zijn trainers Roland Claver en Rob van den Berg geven aan dat Thom zichzelf beter moet beschermen. Maar ja, hoe doe je dat dan? Hij staat er toch vooral om zijn doel te beschermen.

IMG_4943.jpg

Dat doet de B1-keeper ook in de oefenwedstrijd tegen het GJS B1, de Gorkumse Jonge Spartanen. Een teamgenoot mist een lange bal, waardoor de spits één op één of Thom afgaat. De spits kiest de rechterkant, Thom beweegt mee en weet met zijn rechterhand de bal weg te tikken. De GJS-er ziet dat zijn missie kansloos, maar haalt toch vol uit en raakt de hand, waar eerder de bal was.

“Ik raakte hem niet”, zegt de spits nog. Thom weet en voelt dat het anders is. Dit was echt raak. Thom heeft ervaring met handblessures en geeft meteen aan dat het echt raak en dus mis is.

Marcel van Mourik komt de schade opnemen. Hij helpt om de rechterhandschoen voorzichtig uit te trekken. Ingrid, de moeder van Thom als altijd trouw langs de lijn, weet ook wat de volgende stop is: op naar het IJsselland.

De röntgenfoto’s wijzen uit dat het middenhandsbeentje van de pink helemaal gebroken is. Een mooie breuk, het hoeft niet gezet te worden. Met de hand in het gips gaat Thom naar zijn huis in Nesselande. Balen, hij gaat weer veel wedstrijden missen. De gipsperiode gaat niet voorspoedig, het gips wordt een keer vervangen door lichter gips en Thom blijft last houden. Als het gips eraf gaat, tonen foto’s aan dat de breuk toch goed hersteld is. Hij kan revalideren. Fysiotherapeut Johan van Streun helpt Thom om de juiste oefeningen te doen, vooral met een knijpballetje, waarmee de kracht in de hand terug moet komen. Ook moeten alle bewegingen terug komen, en dat gaat nu goed. Eerst kon Thom zijn pink niet strekken. Nu wel.

Zonder angst en met veel vertrouwen gaat de Havo-scholier weer in de goal staan. Als zijn handen weer gewend zijn aan de harde klappen van de bal en de pijn helemaal weg is, staat hij weer bij B1 onder de lat.

De B1 staat er redelijk voor, met veel ploegen dicht bij elkaar kan de weg naar de bovenste plekken op de ranglijst worden ingeslagen. En daarbij is Thom hard nodig. En Thom, dan willen we je niet meer in deze rubriek zien, OK!

Johan van Streun, handblessures

Thom heeft een typische keepersblessure, een gebroken middenhandsbeentje, dat in medische vaktermen  fractuur van een van de vijf metacarpalia genoemd wordt. Het wordt veroorzaakt door een beknelling of een harde klap tegen hand of vingers. Dat laatste is Thom overkomen. De fractuur wordt behandeld met een gipsverband dat ervoor zorgt dat de breuk in de juiste stand kan genezen en beschermt tegen nieuwe klappen.

Het is belangrijk dat de patiënt direct handoefeningen doet, ook met het gips, om extra problemen te voorkomen, zoals blijvende stijfheid/ bewegingsbeperking van de hand of pols.

Thom beschrijft de oefeningen na de gipsperiode goed. Ze hebben als doel om de kracht terug te brengen en alle bewegingen weer mogelijk te maken. Dat gaat goed bij Thom, hij kan snel weer keepen. Het is knap dat hij zonder vrees weer in de goal gaat staan, zeker met zo’n waslijst aan blessures. Zal je ook een beetje aan je moeder denken, Thom?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s