Blessuretijd: De linkerknie van Raoul Koolen

Zaterdag 4 sluit het seizoen af op een traditioneel toernooi bij Perkouw, een kleine club in de Krimpenerwaard met één kunstgrasveld. Het is warm, het veld is stroef. De fanatieke Nieuwerkerkers hebben al één wedstrijd van een kwartier gespeeld en daarna anderhalf uur geluierd in de warme zon. Een beetje stram betreedt Raoul het veld. Hij zoekt zijn vaste plek als rechtsback op, doet een warming up van 30 seconden en een paar rek- en strekoefeningen. Zo moet het wel weer gaan. Korte wedstrijden moeten snel worden beslist, dus ook Raoul trekt mee ten aanval. Hij speelt de bal iets te ver voor zich uit, waardoor de tegenstander eerder bij de bal lijkt te zijn. Een grote stap moet de actie redden, maar de linkerknie van Raoul heeft andere plannen. Zijn lichaam draait naar rechts, de knie blijft staan in het stroeve kunstgras. Twee knakken, die Raoul voelt en hoort. Geschrokken ligt hij in het gras. Ook zijn teamgenoten zien meteen dat ze de rest van het toernooi niets meer aan Raoul hebben. Zo begint een zomer van onzekerheid, fysio- en ziekenhuisbezoek. En het einde is nog niet in zicht.

Pagina 29 foto Raoul Koolen.jpg

Raoul, nu 28 jaar, is geen voetballer in hart en nieren. In zijn jonge jaren doet hij vooral Taekwondo, de twee voetbaljaren mogen geen naam hebben. Pas in de senioren begint hij met ons favoriete spelletje. Toch speelt hij bij meer clubs dan menig Nieuwerkerker. Tien voetbaljaren brengen hem bij SVS, sv Ommoord en bij Oranje-Wit in Dordrecht. De reisafstand naar deze club gaat de Nesselander tegenstaan, zodat hij zich aan het begin van het vorige seizoen meldt bij vv Nieuwerkerk. Zaterdag 4 heeft een plekje vrij. Raoul, Bedrijfsmaatschappelijk werker in het dagelijkse leven, voelt zich meteen thuis binnen deze hechte groep. Hij speelt een goed seizoen, Zaterdag 4 eindigt op de tweede plaats en in een van de laatste wedstrijden scoort Raoul zijn eerste goal. Het toernooitje in Perkouw zou een mooie afsluiter worden.

Raoul stond nooit stil bij de risico’s van voetballen. Hij is nooit geblesseerd geweest. Deze zomer, die in het teken staat van fysiotherapie, vocht in de knie, steunkous, onwillige artsen, en een MRI-scan, denkt Raoul wel na over de voetbaltoekomst.

Twee knakken in de linkerknie blijken een gescheurde voorste kruisband, een beschadigde meniscus, een gescheurde binnenband en een botkneuzing te zijn. Daarvoor wordt Raoul op 30 september geopereerd. Hij schrikt van de prognose voor revalidatie. Negen tot twaalf maanden, en dan is de kans 60% dat je niet op je oude niveau bent. Een jaar revalideren, zes weken niet autorijden, het zijn grote offers voor een potje voetballen. Ja dus? Zoals Raoul en zijn vrouw Dineke het nu bekijken, sluit hij in het seizoen 2016-2017 gewoon weer aan bij Zaterdag 4. Want voetballen bij Nieuwerkerk, daar heeft ook Raoul grote offers voor over. En dat oude niveau halen, daar maakt Raoul zich geen zorgen over. Want als hij dat niet eens haalt ……

Johan van Streun, kruisbanden

De voorste kruisband in de knie zorgt ervoor dat het scheenbeen niet naar voren kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. Daarnaast heeft de kruisband een belangrijke functie bij de draaibewegingen van de knie. De voorste kruisband zorgt voor de passieve stabiliteit van de knie. Naast deze passieve stabiliteit sturen de spieren de knie (actieve stabiliteit). Met name de hamstrings hebben samen met de kruisband de functie om de voorwaartse bewegingen van het onderbeen te remmen. Net als bij Raoul, kan de voorste kruisband scheuren bij het sporten.

Toernooien, zoals Zaterdag 4 speelde, zijn extra risicovol. De benen worden strammer en daardoor vangt de souplesse van de spieren minder op.

De gewrichten krijgen meer te verduren. Niet alles in te voorkomen, maar het risico van allerlei blessures verkleint, als je tijdens toernooien goed in beweging blijft en voor iedere wedstrijd weer een volledige warming up doet.

In de eerste periode na een ongeval doen we vaak fysiotherapie om te beoordelen of de stabiliteit in de knie terug kan komen zonder kruisband, dus volledig door de spieren. Als dat niet voldoende is voor de doelen die de sporter wil bereiken, dan volgt net als bij Raoul een operatie, waarin de voorste kruisband in een kijkoperatie wordt gereconstrueerd met hamstringpezenpezen uit dezelfde knie. Een flinke operatie voor de knie, daarom is ook al direct na de operatie intensieve revalidatie nodig, om ervoor te zorgen dat de knie niet stijf wordt. Daarna volgt een oefenprogramma gericht op verbetering van kracht en coördinatie van de spieren rondom de knie. Het is in principe niet nodig, maar soms voelt een brace voor de knie goed voor de stabiliteit en als preventie, als Raoul het voetballen weer oppakt.