Blessuretijd: De lies- en kuitblessure van Mischa Braaksma

Mischa speelt vanaf de F0 bij vv Nieuwerkerk. De rechtsbenige verdediger of middenvelder is het grote voorbeeld en ook tegenpool van zijn twee jaar jongere linksbenige broer Bowie. Mischa speelt nu in de D5 en Bowie in de D4. Ze hebben het allebei heel goed naar hun zin op de club. Mischa is nooit geblesseerd, soms even als hij een schop heeft gekregen. Dat is altijd na een dag over.

In de 3e wedstrijd van dit seizoen schiet ‘het’ ineens in de rechterlies van Mischa. Het is tijdens de warming up. Stom om nu niet te spelen, het zal wel overgaan, denkt hij. Maar na 10 minuten in de wedstrijd gaat het echt niet meer. Mischa moet naar de kant, zijn eerste echte blessure.

Zijn ouders denken ook wel dat het ernstig is, dus gaat Mischa naar de fysiotherapeut. Die vertelt dat het met de groei te maken heeft. Dat klopt ook wel.

Mischa is nu 14 en groeit nu enorm hard. De fysio zegt dat vooral de botten groeien en dat de spieren dat niet bij kunnen benen.

Om de spieren te helpen, krijgt Mischa oefeningen mee. Die moet hij 2 of 3 keer per dag doen. Het zijn oefeningen om zijn spieren te rekken. Hij merkt het verschil. Want hij is lang niet meer zo stijf als eerst, hij kan nu met strekoefening wel met zijn handen bij de grond. Maar ja, 2 of 3 keer per dag de oefeningen, dat lukt niet zo goed. Één keer wel meteen uit school, voor de tweede keer moet pa of ma Mischa wel achter de broek aanzitten. Wat hij vergeet het wel, als hij op zijn kamer zit te gamen. Tijdens het huiswerk wil hij er nog wel eens aan denken.

Mischa mag het rustig opbouwen met trainen. Een beetje hooghouden, dribbelen of passen. Rennen en sprinten en schieten moet hij nog niet doen. Voor de vakantie is Mischa gestart met longboarden met een vriend. Hij mag dat van de fysio wel doen, maar toch zegt hij vaak dat hij het nog niet aandurft. Bijna iedere week kijkt Mischa bij thuiswedstrijden bij zijn team en dat vindt hij best vervelend. Hij ziet de wedstrijd en wil heel graag meedoen. Na een week of zes is het zover. Mischa mag de eerste helft spelen en dat gaat goed. Als het lang 1-1 blijft mag hij van de trainer de laatste tien minuten ook nog het veld in. De C5 wil winnen, en dan kan ook makkelijk. Het lukt niet, het blijft 1-1. Toch is Mischa blij dat hij weer heeft gespeeld.

Hij traint ook weer helemaal mee en dat gaat heel erg goed. Ook de spint- en schietoefeningen doet Mischa helemaal mee.

In het partijtje is hij linksback tot ‘het’ plots in zijn linkerkuit schiet. Wat raar, nog een blessure en op een andere plek. Het zit hoog aan de buitenkant van zijn kuit. De fysio vindt het ook raar, het is geen gewone verrekking.

De fysio masseert de kuit tijdens het bezoek dat Mischa elke week doet. Hij moet 3 á 4 weken rust houden en dat schiet al aardig op. Mischa doet nu nog andere rek- en strekoefeningen bij de oefeningen die hij al had. Soms ook uit zichzelf twee keer per dag. Hij traint wel al mee, dat is aangepast. Alleen positiespel en pass-oefeningen. Aan het einde van de training krijgt hij steeds weer last van zijn kuit. Mischa denkt dat hij tot de winter geen wedstrijden zal spelen. We hopen dat hij dan de rest van het seizoen blessurevrij is.

Johan van Streun, Liesblessure

Bij jongeren komt een liesblessure regelmatig voor.  Mischa zegt dat ‘het’ erin schoot. ‘Het’ is waarschijnlijk een verrekking van de spierbuik of overbelasting van de aanhechting op het bot. In de liesstreek treedt de verrekking of overbelasting regelmatig op in de m.Iliopsoas, de spier die o.a. het been heft.

De liesregio wordt bij een sport als voetbal flink belast. Bij het voetballen worden er veel bewegingen gemaakt waarbij het standbeen wordt gedraaid en het vrije been een beweging naar binnen maakt.

Dat gebeurt vaak in combinatie met een buigbeweging van de heup, zoals bij het trappen van de bal. De spieren van de buik en het bovenbeen werken intensief  samen om dergelijke bewegingen tot stand te brengen. Als tegelijkertijd op het standbeen gedraaid wordt, zoals bij de vaak explosieve draai- en kapbewegingen, moeten de liespieren veel kracht leveren. Bij jongeren in de groei, waar de verhoudingen in het lichaam onder druk staan, is de kans groter dat de liesspieren de krachten niet op de juiste wijze kunnen verwerken.

Door rek- en strekoefeningen te doen blijven spieren soepeler en kunnen daarmee krachten bij bewegingen beter worden opgevangen. Blijf ze goed doen, Mischa, dat verkleint ook de kans op andere blessures!