Blessuretijd: De gebroken enkel van Thom Koevoet

Die zaterdag in december is er geen wedstrijd. De D-selectie traint daarom op het strand. Thom heeft er zin in, de trainer heeft teams gemaakt voor een toernooitje. Het is vloed op het strand in ’s Gravenzande, dus zijn de wedstrijdjes in het mulle zand. Extra zwaar, dus extra leuk. Er is ook een team met vaders, Thom’s team speelt daar in het eerste potje al tegen. Jammer dat papa niet meedoet, denkt Thom, die wil ik wel eens verslaan. Papa Marcel is in de week ervoor door zijn linkerknie gegaan. Ondanks al zijn tips over een goede warming up, deed de trainer van de MB1, waarin dochter Lisa speelt,  dat zelf niet. Hij trapte in een schijnbeweging van één van de snelle meiden en zakte door zijn linkerknie. Een gescheurde binnenband, dus een partijtje voetbal op het strand, zit er voor Marcel deze zaterdag niet in, misschien wel nooit meer, denkt hij zelfs.

-DSC7338

Het eerste potje is net bezig, en Thom staat in de trainingspartij in een verdedigende positie. Dat doet hij ook in de D1, daar is hij de controlerende middenvelder. Er valt een bal tussenin, Thom gaat naar de bal toe, dat gaat moeilijk in het mulle zand. Voor een vader van de tegenstanders is bewegen in het zand nog veel moeilijker. Hij struikelt richting bal en valt ongelukkig met zijn knie op de buitenkant van de rechterenkel van Thom. Zijn training is voorbij, dat is meteen wel duidelijk.

Thom zit aan de kant, hij houdt de enkel koel met een doek met zeewater. Hij wacht tot de training voorbij is, en dat duurt lang. Eindelijk mag hij mee naar Nieuwerkerk, eerst naar de kantine.  Hij heeft best trek in patat. Verzorger Marousjan kijkt naar de enkel, en geeft de diagnose die bij een verzwikte enkel hoort. Thom denkt eigenlijk dat er meer aan de hand is.

Na wat belletjes vanuit huis, besluit mama Pien om vier uur dat het verstandig is om een foto te laten maken in het IJsselland. Dat duurt wel even op een zaterdagmiddag. De spoedeisende hulp zit vol met klussers en sporters.

‘s Avonds om kwart over negen is Thom weer thuis, met blauw gips om zijn gebroken enkel tot net onder zijn knie. De foto wees uit dat er een barst aan de binnenkant zit, tot in zijn groeischijf.

Zes weken en drie gipssoorten verder is het gips er weer af. De rechterenkel voelt weer net als zijn linker, alleen nog wat stijf. Zijn been is net zo sterk gebleven als hij was, denkt Thom. Papa Marcel is trots op Thom. Hij is zo gek van voetbal en heeft toch nooit geklaagd. Als Feyenoord-supporter weet Thom al goed hoe hij met tegenslagen moet omgaan. Nu komt de revalidatie, met oefeningen om de enkel en achillespees minder stijf te maken. Thom hoopt eind maart weer rustig mee te kunnen doen op het Paastoernooi. Vader Marcel is minder zelfverzekerd over het eigen herstel. Het trimvoetballen op donderdagavond zit er niet meer in, en hij ziet zichzelf ook niet meer meedoen met partijtjes bij de training. Hoewel het alweer kriebelt, want misschien met zo’n brace, net als John Heuvelman?

Johan van Streun, enkelbreuk en groeischijf

Thom is 12 jaar en op die leeftijd hebben botten groeischijven, dat zijn schijven van niet verkalkt kraakbeen, die zorgen voor de groei van het bot. Die plekken zijn kwetsbaarder en daar kan vaker een barst ontstaan. Normaliter herstelt het ook goed, je moet wel in de gaten houden dat de groei van het bot gelijke tred blijft houden met andere botten. Daar kan door een fractuur wel eens een verstoring in komen.

Het ontstaan van de blessures van Thom en zijn vader is interessant. Natuurlijk kun je niet alle blessures voorkomen, maar sporten op een goede, vlakke ondergrond en een goede warming up, helpen er natuurlijk wel bij.

Na een periode van gips is de enkel stijf en vaak heeft het been ook kracht verloren. Het is goed om te zien dat het laatste bij Thom nauwelijks zo is. De stijfheid proberen we op te lossen doordat Thom  o.a. iedere twee uur bewegingsoefeningen met de enkel moet doen. Denk daarbij aan rondjes draaien, vijf keer heel bewust linksom en vijf keer rechtsom.  Voor de achillespees doen we rekoefeningen, die lijken op het rekken van de kuit. Draaioefeningen van de enkel zijn voor iedereen goed, dat kun je prima doen als je gewoon op de bank zit. Een soepele enkel verkleint de kans dat je bij sporten, zoals hardlopen en voetballen, last van de achillespees krijgt. Daarna gaan we aan de slag met looptraining, om vervolgens steeds meer voetbalspecifieke oefeningen te doen. Want dat is wat Thom weer het liefst wil doen: voetballen!

Thom zal al snel vertrouwen hebben dat hij alles weer kan. Voor Marcel, die wat ouder is, zal dat langer duren na zijn blessure. Veel succes bij het verdere herstel, heren!