Blessuretijd: De beenbreuk van Kai Stout

Het is een spannende dag voor Kai, in juni 2013. De nieuwe indeling voor het seizoen 2013 – 2014 is net bekend gemaakt en de D12 speelt zijn eerste kennismakingswedstrijd. Voor het eerst op het grote veld, een wedstrijd met buitenspel, met nieuwe teamgenoten en nieuwe leiders. Kai heeft er zin in! D12 speelt goed tegen de D11. Kai pakt de bal af van een tegenstander en die wil net de bal wegschieten. Dat ging niet goed, want Kai kreeg een harde schop tegen zijn enkel. Au! Kai ligt lang op de grond en wordt in de sterke waterpolo-armen van leider Tim van het veld gedragen. Kai zit lang in de dug out, en toen Tim vroeg of Kai kon proberen te lopen, lukte dat helemaal niet. Het deed heel veel pijn.

Sandra, de moeder van Kwan, is gelukkig in de buurt. Zij is huisarts, dat is een geluk bij een ongeluk. Zij helpt Kai bij het uittrekken van zijn schoen en doet ijs op de enkel, dat heeft Ida, Kai’s moeder snel gehaald in de kantine.

Tim draagt Kai van het complex en Kai gaat samen met zijn moeder naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis maakten ze een foto van Kai’s enkel en wat een schrik, er zit een breuk in zijn enkel.

De kennismaking met het superleuke nieuwe team is meteen een afscheid. Kai moet in het gips, krukken en een rolstoel. En dat nog wel in de zomer.

Het gips gaat er acht weken later af. Kai dacht dat het wel een half jaar was, zo lang lijkt het in ieder geval. Zijn been is dikker dan het andere been. Kai gaat vier keer naar de fysiotherapeut en van hem moet Kai stukjes rennen, en op één been staan. Van de dokter mag Kai een maand nog niet voetballen en dat doet Kai zelfs een half jaar niet, ook niet op veldjes om het huis, omdat hij nog niet goed kan rennen.

In plaats van voetballen is Kai gaan judoën, om te leren vallen, en hij gaat ook wielrennen. Die beweging is veel beter voor zijn enkel. Wielrennen is best leuk, alleen moet je soms heel ver rijden voor een wedstrijd. En omdat hij nu helemaal geen last meer heeft, stuurt Kai’s moeder Ida een berichtje naar de club. Kai wil weer voetballen. Super!

Kai heeft weer een heel goed team gekregen, de D10. En zo speelt Kai precies een jaar later zijn tweede wedstrijd op een groot veld en met buitenspel. Weer een kennismakingswedstrijd met nieuwe teamgenoten en nieuwe leiders. Wat een toeval.

Kai is soms best een beetje bang, als hij een bal moet afpakken of een tegenstander moet aanvallen. Daar hebben we niks van gemerkt, want Kai speelt een superwedstrijd op zijn nieuwe geel-rode schoenen.

Kai’s tweelingbroer Jens is mee om de wedstrijd te kijken. En Jens vindt het ook heel leuk. Dus stuurt mama Ida weer een berichtje naar de club, of Jens ook mag voetballen. En wat denk je, dat kan. En Jens komt bij Kai in het team, dat is helemaal leuk.

Johan van Streun, Beenbreuk

Voetbal is een contactsport, dus gebeuren daarbij soms ongelukken, zoals bij Kai. Gelukkig niet zo vaak! Het risico bij het onderbeen is groot door de vele duels om de bal.

Scheenbeschermers kunnen veel leed voorkomen en zijn daarom verplicht. De verplichting geldt natuurlijk ook bij trainingen!

Het is heel goed dat er meteen ijs op de enkel is gedaan. Dat vermindert de dikte van de zwelling die later optreedt. En het is ook heel verstandig dat ze snel naar het ziekenhuis zijn gegaan en dat er een foto is gemaakt. Vaak valt het dan mee en in het een kneuzing, nu zijn ze er snel bij, als het een breuk blijkt te zijn.

De breuk die Kai heeft noemen we een acute fractuur. Om de breuk te laten herstellen en om de pijn te verlagen, gebruiken we gips. Als dat lang om het been zit, zal het been verzwakt zijn. Als spieren niet worden gebruikt, dan gaat dat best snel. Daarom leren we de patiënt voor de revalidatie oefeningen om het been weer snel sterker te maken. Vaak zijn dit kniebuigingen en balansoefeningen op één been. Probeer maar eens met de ogen dicht op één been te staan. Je zult merken hoeveel spieren je dan gebruikt!

Het is mooi dat Kai weer voetbalt, de angst die hij nog heeft is begrijpelijk. Dat zal snel overgaan, zeker bij een stoere jongen zoals Kai.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s